Den dyra sporten

Ikväll ska jag tillfälligt återuppta den enda sport jag med någorlunda regelbundenhet utövat.
I Belgien bowlade jag en gång i veckan. Att bowla i Belgien var enkelt, trevligt och billigt. Fick man för sig att bowla en kväll så kunde man ringa och boka en starttid samma dag och sedan gick man dit och spelade hur länge man ville (inom öppettidernas begränsningar så klart) och betalade per serie. En serie kostade mellan 2 och 3 euro.

I Sverige är det uppenbart att hallägarna inte vill att man ska bowla. Man måste planera flera dagar i förväg, hallarna är jämt fullbokade av företag eller klubbar och man bokar en bana per timme! Hur korkat får ett system egentligen bli? Man bowlar ju inte i timmar, man bowlar ju i serier. Om man är mitt i en serie när timmen tar slut så får man skylla sig själv. I och för sig perfekt för en sån som mig som har svårt för att fullfölja projekt att vara tvungen att avbryta mitt i, men ändå!?

Och priset sedan! På Svea Bowling kostar en bana 390 lusidorer per timme! 390 lusidorer motsvarar 42 euro. För 42 euro får man 12 serier bowling i Belgien (fast å andra sidan tillkommer ju flygresan) och 12 serier tar det 2,5 timme att avverka om man spelar med blåslampa i baken.

Och varför är inte *LUSIDOR fetstilt i SAOL? Fram för fler Kalle Anka-uttryck i svenska språket!

Kommentarer
Postat av: David

Ja, det är lite märkligt.

NE: "louis d'or [lwidc:´r]
(fr., av Louis 'Ludvig' och or 'guld'), i svensk folkmun lusidor, franskt guldmynt slaget från 1640 (Ludvig XIII) till 1793 (Ludvig XVI). Förebilden var det spanska guldmyntet pistol. Värdet av 1 louis d'or var i början 10 livres, mot slutet upp till 25 livres. Guldinnehållet förändrades något från ca 7,0 g (till 1709) till 7,3 g (1728-85) och därefter 6,8 g (till 1793). Alla mynt höll lagstadgade halten 22 karat."

2007-11-19 @ 11:23:34
Postat av: RolandO

Kan bara hålla med. Det har verkligen blivit hutlöst dyrt att bowla i det här landet (möjligtvis kan man komma lite billigare undan m h a stammiskort eller spel på dagtid). Dessutom så spelas det en massa högljudd pumpande technomusik, det blinkar och lyser om det mesta som rör sig runt och kring bowlingbanan --- och som lök på laxen så gör tillgången på öl och starksprit på anläggningen att spelkvaliteten, skärpan och finessen hos de "spelar" ofta blir lidande... Får nog ta och dra ner till Trappistland och köra några serier istället, tack för tipset B-H.

2007-11-19 @ 18:06:35
Postat av: Elmis

Rolle gillar inte dunka dunka. ;)

2007-11-20 @ 10:12:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0