Alla tiders ESC! Delfinal #1

Under en och en halv månad har jag på Ordspel (en sajt för Scrabblespel, om det mot förmodan undgått någon) lett ett projekt som gått ut på att rösta fram det "bästa" Eurovision Song Contest-bidraget genom tiderna från varje land. Slutmålet har varit att dessa sedan ska få mötas i Alla Tiders ESC! Supernördigt kan jag medge, men kul! Eftersom det förekommit önskemål om att även icke-Ordspelare ska få vara med och rösta så kommer vi fr o m idag att parallellköra omröstningen här och på Ordspel. Alla de nationella "festivalerna" är avklarade, så idag börjar de internationella delfinalerna.

Totalt 48 länder har genom tiderna deltagit i Eurovision Song Contest. Därför kommer jag varje dag från idag fram till fredag att presentera 8 melodier om dagen. Ert uppdrag är att via mail dela ut högst sex poäng bland dessa bidrag. Hur du vill rösta mailar du till:

[email protected]

Det ska verkligen bli spännande att se om det här slår väl ut....över till första delfinalens startfält!
Idag presenterar vi åtta bidrag i ett brett kronologiskt spektrum. Den äldsta melodin är 50 år gammal och den yngsta är från i fjol. Fuldans, sjutakt, landsförrädare och hårdrock i salig blandning. Väl bekomme!

ESTLAND
Vi börjar med "landsförrädaren". När Estland skulle arrangera ESC 2002, efter den obegripliga vinsten i Köpenhamn året innan, så litade de tydligen inte på att inhemska artister skulle klara skivan. Anna Sahlin, eller Sahlene som hon envisar sig med att kalla sig, tog på sig värsta snygga klänningen och rymde till stjärnorna som rena Doktor Snuggles. (Ni kommer att märka att de som röstat fram bidragen här generellt inte haft mycket till övers för totalvinnare, förresten. I det här fallet var det skönt.)

ITALIEN
1958 sjöng Domenico Modugno schlagrarnas schlager. Den hette Nel blu di pintu di blu, men fick snart berömmelse under ett annat namn: Volare! På vägen fram till denna delfinal slog Domenico ut två stycken totalvinnare samt superhiten Gente di Mare från 1987. Gammal är äldst! Det är hur skönt som helst när han vill ta hela världen i famn samtidigt som han drar i med: "Volaaaaaaaaaaaaaaaare!"

ISLAND
Island kämpar fortfarande med att bygga upp sitt ESC-anseende sedan Silvia Knight sa åt hela Grekland att dra åt helvete 2006. Långt innan dess fanns det en flicka som så när blåste Charlotte Perrelli, aka Nilsson, på segern 1999. Men Selma var ju faktiskt "All out of luck" så hon nådde inte riktigt ända fram. Men hennes dansare ska ju vara glada åtminstone, det hade kunnat bli otrevliga vurpor och skador om de hade trampat på de där trenchcoatarna mitt i en sidestep.

MALTA
Ira Losco som sjöng för Malta 2002 har samma födelsedag som en f d svensk mästare i Scrabble, faktiskt. Hur jag kan veta en så nördig sak får ni fråga honom om.
Ira har förmodligen inte knypplat sin dräkt själv. Rätt så fin är den i alla fall. Och så har hon en pigg glimt i ögat. Då gör det inte så mycket att hon inte sjunger alla toner helt felfritt. Mycket imponerande av henne att när hon ska förflytta sig fram till scenens framkant inte gå i takt! Det skulle jag absolut inte kunnat låta bli.

MAKEDONIEN
Förlåt, jag menar den före detta jugoslaviska republiken Makedonien. Och det är här det blir dags för sjutakt. Salig Tose Proeski, numera mer eller mindre helgonförklarad i hemlandet efter sin för tidiga död i trafiken i fjol, dansar med en stol och trollar fram band ur fickorna. Man kan ju undra om han själv tyckte att det skulle vara effektfullt. Öppningsraderna "I saw my ID and it wasn't me, it was someone else's identity" är något som många av oss upplevt, speciellt i sjuttonårsåldern.

ISRAEL
Israel har vunnit inte mindre än tre gånger. Ingen av dessa vann ordspelarnas hjärtan så mycket att de kvalificerade sig hit. I stället röstade vi fram dessa hoppjerkor från 1987. Datner & Kushnir lyfte fuldansen till oanade höjder, och självaste Bert Karlsson sjöng in den svenska versionen, då utan fuldans. Det hade varit en syn!

TJECKIEN
Vissa bidrag i denna tävlingen har kvalificerat sig helt automatiskt eftersom de är det enda bidraget någonsin från detta land. Tjeckiens läskiga bidrag från i fjol är ett sådant. De kom sist i semifinalen. Det är inte vidare bra. Kabat är jättekända i Tjeckien, men knappast för tonartshöjningar och blingade mikrofoner.

SERBIEN
Serbien vann i fjol, men tro inte att det är Molitva som är Serbiens bidrag i denna tävling. 2004 stod det nämligen en lagom tjock man i sina bästa år och ylade mot sin måne på ett så fantastiskt vis att det lovprisats som den bästa balkanballaden någonsin ända in i vår tid. Zeljko Joksimovic var Serbien-Montenegros absolut största stjärna då, jag kom ihåg hur till sig en serbisk tjej jag kände i Bryssel (inte Vera) blev när hon fick veta att det var Zeljko som skulle framföra bidraget. Varsågod och njut av Lane Moje!

Det var dagens åtta bidrag. Som sagt, fördela 6 poäng fritt över dessa och skicka mail till [email protected]. Det är naturligtvis fritt fram att ge sig in och rösta nu även om man inte röstat någonting förut. Och man kan rösta ända fram till 26/3. 26/3 kommer vara slutdatum för samtliga delfinaler.

Vi ses och hörs igen i morgon.

(Var lugna, ni som inte är schlagerbitna, jag kommer även att blogga som vanligt den här veckan.)


Kommentarer
Postat av: truffan

Ojoj, schlagervärlden vidgas, detta är årets schlagertyävling utan tvivel!

2008-03-17 @ 06:45:45
Postat av: Anonym

härligt härligt nu kommer jag logga in ännu
oftare:)

2008-03-17 @ 19:28:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0