Alla tiders ESC! Delfinal #2

Dags för dagens schlagerorgie!
I delfinal 2 av 6 röstar ni precis likadant som i delfinal 1, sex poäng ska fördelas fritt över bidragen och rösterna mailas till:

[email protected]

Det går bra att lämna färre än 6 poäng totalt, men lämnar man fler så blir de ogiltigförklarade. Hårt men rättvist. Eller nåt..
Sista dag för att rösta är 26/3, som sagt. Tidigare delfinal finner du längre ner på sidan.
Nu över till bidragen!

Denna final kan med rätta kallas "Dödens grupp". Tack vare, eller på grund av det snillrika seedningssystem jag hemligen tagit fram så har denna grupp blivit bräddfull (jajemän, det stavas så!) av klassiker. Två totalvinnare, en fransk balladdrottning, en rumänsk falsettsångare och inte mindre än två bergatroll, ett från det låglänta Benelux och ett från den snöiga nord. Med mera, med mera....

MOLDAVIEN
Vi börjar dock med fjolårets mest omtalade byxor. Natalie Barbu blev "sexhånad" av Kristian Luuk för den låga skärningen på hennes byxor. Någon stjärnreporter för aftonpressen (kan det ha varit Mattias Ek, tro?) gick t o m så långt att han konfronterade Natalie med uppgifterna! Allt tjafset gjorde att jag så här i efterhand inte vet svaret på den allra mest väsentliga frågan; spelar hon verkligen fiol själv där i början av låten? I så fall är hon läckrare än några byxor någonsin kan göra henne. 2007 var året, låten hette "Fight".

HOLLAND
Första bergatrollet kommer alltså från Holland och heter Mouth. Mouth flankeras av MacNeal och de står och tittar på stjärnor tillsammans med en korvgubbe och en positivhalare. Dessvärre gjorde de det samma år som ABBA mötte sitt Waterloo, så därför fick de nöja sig med en tredjeplats. Låten är en riktig klassiker, och uppträdandet förgylls av Mouths underbara uppsluppenhet på scenen. Bäst är när han börjar kittla MacNeal i håret. Dessutom är det kul att han heter Mouth och är begåvad med just en jättestor mun. 1974 bjöd Holland på "I see a star".

SVERIGE
Sverige har vunnit ESC fyra gånger. ABBA:s Waterloo anses allmänt vara den bästa schlagervinnaren genom alla tider. Ordspels forumister röstar dock fram en nationalromantisk bravursångare som Sveriges representant i Alla tiders ESC! De är inte kloka. Oavsett hur kloka de är så skall resultatet respekteras, och således är det Roger Pontare som får iklä sig de svenska färgerna. 2000 sjöng han "When spirits are calling my name" i Globen och blev sjua. Själv ville jag rösta på Lena Ph....

LUXEMBURG
Äntligen en totalvinnare som får representera sitt land! Luxemburg har sedan länge dragit sig tillbaka från ESC-cirkusen, men när det begav sig var de väldigt framgångsrika. 1965 var en av gångerna som det bar ända fram till seger, och då stod France Gall där och sjöng banbrytande "Poupeé de cire, poupeé de son". Helt allvarligt kan France Galls vinst det året jämställas i banbryteri med Lordis viktoria 2006. Något liknande hade man aldrig hört i Eurovision förut!

MONACO
Monaco har också dragit sig tillbaka (igen) sedan ett par år. Senast vi såg dem sjöng Severine den otroligt fåniga "Coco Dance". 1971 hette sångerskan också Severine, det var dock inte samma person, och sjöng om vardagliga ting som vägar, bänkar och träd. Eller snarare EN bänk, ETT träd och EN väg. Vägen bar ända till seger. För att skapa ett litet tema för denna delfinal så vill jag poängtera att Severine har väldigt stor mun. (Minitemat är alltså "Stora munnar".) 1971 sjöng hon "Un banc, un arbre, une rue".

FRANKRIKE
Det tredje franskspråkiga bidraget i rad. Frankrike har också vunnit ett antal gånger, men inte på de senaste trettio åren. 2001 blev de "bara" fyra, men det är det bidraget som valts fram att representera fransoserna här. Natasha St Pier är vacker som en dag, har en röst som får Celine Dion att blekna, en fabulös klänning samt...ta-daa...en hiskligt stor mun! I slutet av låten språkchockar Natasha och börjar sjunga på engelska! Och jag som fram till dess trodde att fransoser inte ens visste hur man gjorde!

MAROCKO
Den här har trogna läsare sett förut. 1980 är hittills enda gången ett afrikanskt land deltagit i Eurovision Song Contest. När det gäller afrikanska och arabiska länder är det alltid samma problem, de gillar verkligen inte att Israel är med och leker. Samira Said framför detta etniska bidrag med den äran, och hon var klart förtjänt av ett bättre öde än den nästsista plats hon fick. Sången heter "Bitakat Hob".

RUMÄNIEN
Tillåt mig presentera mannen som sjunger lika bra som galpal Vera K:s hund Atlas bantar. I alla fall var det hennes betyg på Mihai Traistariu när det begav sig 2006. (Bara för att klargöra saker och ting, Atlas är jättedålig på att banta.) Forumisterna på Ordspel var dock inte lika svårflirtade och Mihai vann Rumäniens minifestival i stor stil. Ska bli spännande att se hur han står sig mot France Gall och Roger Pontare. Jag vet ett par stycken som kommer ha väldigt svårt att bestämma sig. Vad heter låten, om inte "Tornero"? Jo, det gör den.

I morgon bjuder vi på mongoler och glittriga kavajer! Missa inte det!


Kommentarer
Postat av: Ragnil

Tjena Mr Banjo!

Uzbekistans fickpingislandslag behöver nytt blod. Jag har tipsat om dig, som ju är i samma bransch med din skinnbanjo...

Kan f ö meddela att VM-videon från 94 nu är tillgänglig i digital form! Oförglömliga scener som när Serge Alard äter en chokladbit och kliar sin mustasch och en viss Johan Berner vitsar om sin vinst mot en tysk möbel.

Slutligen, kolla in Morgonsoffans hemsida, den är riktigt bra!

Din Ragnil

2008-03-17 @ 21:48:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0