Alla tiders ESC! Delfinal #3

Nu börjar vi komma in lite i det här!
Om det är någon som inte röstat på någon tidigare delfinal men gärna vill skicka ett mail med poäng så vore jag mycket tacksam om du anger vilken delfinal du röstar i den aktuella gången.
Röstar gör man genom att fördela sex poäng mellan de presenterade bidragen och mailar denna fördelning till

[email protected]

Rösterna vill jag som vanligt ha före 26/3.
Nu har den här tävlingen fått sin egen kategori här på Banjo-Herren. Om du bara vill läsa om schlager och inget annat ointressant så kan du klicka på länken "Alla tiders ESC!" här i högermarginalen.
Om du bara vill läsa om allt annat ointressant så kan du klicka på länken "Allmänt". Det namnet har jag inte kommit på själv....

Över till dagens bidrag!
Idag blir det mycket modernt, hela tre bidrag är plockade ur förra årets tävling. Dagens äldsta bidrag kommer från 1979 och det är det vi börjar med.

TYSKLAND
Tyskarna har otaliga gladschlagers i schlager-CV:t, men när det kommer till vilken som är den mest minnesvärda festivallåten så får vi ge oss in i discogenren. 1979 fuldansade en mongolhövding in i våra vardagsrum. Jag har valt att ta med ett klipp som innefattar den s k "vykortsfilmen" också, dels för att inget annat klipp av riktigt god kvalitet stod att finna på YouTube, dels för att spegla tidsandan. Skulle ni kunna tänka er en paus som den mellan vykortet och låtens början nuförtiden? De väntar faktiskt in att publiken applåderat färdigt! Allt annat hade ju varit ohyfsat, t o m för den store Dschingis Khan!

GEORGIEN
Förra året debuterade Georgien i Eurovision Song Contest, och det gick rätt så bra. Tolfte plats får anses godkänt. Melodin är svårgripbar, men Sopho bjuder inte bara på trolska toner utan också en kör som dansar äkta georgisk svärdsdans! (Om det nu finns något som kallas äkta georgisk svärdsdans.....) Lite skillnad på dekor, framförande och publikbeteende 2007 jämfört med 1979, eller hur. Har utvecklingen gått framåt eller bakåt?

POLEN
Polen öppnade sin ESC-karriär starkt med en andraplats i debuten 1994, men har sedan dess levt en ganska blygsam tillvaro på schlagerscenen. Undantaget var 2003, när världens mest artificiellt rödhårige man drog på sig regnrocken och väste fram att det inte fanns någon gräns....för hur hes han kunde vara. Tre år senare var de tillbaka. Då hade han bytt hårfärg till grön istället och floppade. Låten 2003 hette alltså "Keine Grenzen" och gruppen som framförde det multilinguala bidraget heter Ich Troje.

BULGARIEN
Man blir törstig av att trumma. Dessutom kan det inte vara så läskande att stå sådär i strålkastarljuset. Inte konstigt att Elitsa står och ropar efter vatten!
Ännu ett bidrag med obefintlig refräng. Om man vill vara vitsig så var det här bidraget en riktig vattendelare i fjol. Antingen älskade man det eller så hatade man det. Forumisterna på Ordspel hade problem med att enas om hon sjöng falskt eller inte, men röstade på henne gjorde de så mycket så att Elitsa & Steyan från 2007 får sjunga "Voda (Water)" även här.

JUGOSLAVIEN 
Splittringen på Balkan ställde till det lite för mig när jag skulle knåpa ihop den här tävlingen. Vilka låtar från vilka år kom från vilken del av det forna Jugoslavien? Till slut gav jag upp, och när jag insåg att det skulle bli 48 deltagande länder om jag lät gamla Jugoslavien få ett eget bidrag så var saken klar.
Före delningen var Balkan inte alls kända för sina ballader. Jugoslaviens vinnarbidrag från 1989 var exempelvis en ytterst poppig sak. Vårt utvalda bidrag är också rätt poppigt, men från 1983. Än en gång slås man av skillnaden i tempo mellan då och nu. Daniel börjar inte sjunga förrän den sista publikspillran slutat applådera, och sedan bjuds det en scenshow som möjligtvis skulle kunna accepteras på en normal firmafest 2008. Men låten är bra. "Dzuli" hette den.

CYPERN
Cypern har aldrig blivit bättre än femma i ESC, trots flera fina låtar. Så går det när man inte har så många naturliga grannländer. 1997 bestämde de att skicka ett bidrag med svenskt barntema, konstigt nog. Hela sången är som ni hör en hyllning till barnboksfiguren Mamma Mu. Vi får väl vara glada at Chara, som hon heter, inte sjunger som en Kråka också. Mycket cypriotiskt bidrag som lite överraskande tog hem spelet i Ordspelarnas omröstning. Fast vem älskar inte Mamma Mu? Dock stavar de som krattor på Cypern och låten heter därför "Mana Mou".

NORGE
Min kompis Anders i Bryssel hade en kollega som brukade påstå att allting ursprungligen var franskt. På samma sätt kan man ju påstå att det här bidraget egentligen är svenskt. Halvsvenska Elisabeth Andreassen och hennes sidekick Hanne Krogh uppträdde i Sverige för svensk publik och fick sånt bra stöd av detta att de rodde hem hela tjottaballongen 1985. Och de paljetterade kavajerna hade de säkert köpt på svenska Butterick's!
En liten fråga bara så här efter att ni sett på klippet; visst trodde ni också att det var Bobbysocks som stod där i skuggorna på scenen i början? Och så kommer de inspringande från höger istället. Helt crazy!  "La de swinge" hette naturligtvis låten!

UKRAINA
Helt allvarligt, röstande scrabblare! Hur i all världen kan det komma sig att det inte är underbara Ruslana som studsar fram när man klickar på länken ovan? Hur kan det egentligen komma sig att det är en vandrade glitterboll som skriker att man ska dansa? Jag hade velat skriva ner det här bidraget lite till men jag gitter inte. Ni kommer ju att rösta på det i alla fall. Verka Serduchka från 2007 med "Dancing lasha tumbai".

Det var dagens genomgång. I morgon kan jag locka med schlageropera, Henrik Dorsin(?) i vild  fuldans och Mr Eurovision himself. Det ni! Missa inte detta!

Kommentarer
Postat av: Lena

Är det här man ska önska trevlig semester?

2008-03-19 @ 12:45:47
Postat av: Banjo-Herren

Är det det så antar jag att det är här jag ska tacka.

2008-03-19 @ 13:10:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0