Alla tiders ESC! Delfinal #5

Så var det dags för den näst sista delfinalen i Alla tiders ESC!
Vill du veta hur det går till att rösta hänvisar jag till introduktionen till tidigare delfinaler. Ingen idé att tjata hål i era huvuden.

I dag är fältet mer kronologiskt utspritt än igår. Tidigaste bidragen kommer från 1981 och senaste från 2006. Vi kommer få se dansande flyglar, dirigenter med myror inte bara i brallan utan hela fracken samt ett bidrag på låssiska.

PORTUGAL
Playback blev standard i Eurovision i slutet på 90-talet. Innan dess var det levande orkester. Det var bättre förr. 1981 var det så bra så att man var tvungen att sjunga om Playback för att få uppleva det. Och inte ens då gick det så bra. Carlos Paião blev näst sist, men hans doakör skrev fuldanshistoria. Än en gång får vi se vykortsfilmen i början, dels som ett tidsdokument, dels som en hyllning till ESC-kommentatorn framför alla andra, Terry Wogan, som garnerar detta vykort med sin omisskänsliga Queen's English.

BELGIEN
Belgien är ett låtsasland, så det är inte så konstigt att deras näst största framgång i ESC någonsin kom med ett bidrag på låtsasspråk. Urban Trad har gjort många bra låtar. Är detta en av dem egentligen? Kul kuriosa: I spalten "Related Videos" på YouTube-sidan du får upp när du klickar på länken finns en video som heter "Urban Trad - Jorden / Terra". Klicka på den så får du höra hur det låter när en belgare sjunger på svenska! Nu när alla länder sjunger på varandras språk, varför är det aldrig något annat land (utom Finland) som sjunger på svenska i ESC egentligen? Man bara undrar!?

STORBRITANNIEN
Av denna lilla visa kan vi lära att aldrig låta vår obeslutsamhet ta oss bakifrån. Nej, man måste bestämma sig! I slutet av låten kommer något som faktiskt får betecknas som ESC:s första nakenchock! Det var mycket skriverier om Buck's Fizz's korta kjolar 1981. Låten hette "Making your mind up". Själv får jag såna tecknad film-vibbar av detta bidrag så jag förväntar mig att Scooby Doo ska komma inspringande när som helst. Men det är nog bara jag...

RYSSLAND
Här skulle minsann Scooby Doo också kunna komma inspringande. Det är ju ett spöke i flygeln!
Dima Bilan, som blev tvåa med detta bidrag för Ryssland 2006 ställer upp i år igen, men för Grekland. Det lär nog gå rätt bra för honom i år också....det här bidraget heter "Never let you go".

TURKIET
Turkiet har vunnit en gång, 2003. Tro inte att det bidraget är det som Ordspels forumister röstade fram i denna tävling. Nej nej, har kommer ett underbart bidrag från 1989, från den tiden då Turkiet bara var slagpåse och nästan alltid placerade sig runt 20:e plats. "Bana bana" som detta bidrag heter blev exempelvis 21:a, näst sist. Bidraget är en klassiker tack vare sin sprallige dirigent och att de manliga sångarna otaliga gånger gurglar fram ett ljud som för ett skadat öra låter som en väsentlig del av det manliga könsorganet...

ANDORRA
Andorra är rätt färska i ESC-cirkusen. 2004 gjorde de debut med det absolut taffligaste bidrag som framförts i Eurovision Song Contest i modern tid (d v s efter Irlands storhetstid). Året efter hade de bättrat sig så pass så att vårt bidrag kommer från detta år. 2005 sjöng Marian van de Wal "Le Mirada Interior". Andorra väntar fortfarande på att få vara med i sin första ESC-final. 2008 års bidrag lovar gott, men Andorra har lite för få grannländer för att kunna känna sig säkra. Sorgligt men sant.

KROATIEN
Kroatien har hållit sig väl framme flera år, bl a 1995 när de två koloratursångerskorna Magazin (vilket j-la namn!) och Lidija kvintilerade fram "Nostalgija". Om någon tror att jag verkligen vet att använda ordet "kvintilerade" på ett korrekt sätt, så tror någon förmodligen fel. Sexa blev dom hur som helst med denna hyllning till Paganini.

LETTLAND
De senaste åren har letterna skickat teckenspråkstolkar, en a cappella-grupp samt sex män i lustiga hattar till Eurovision Song Contest. I år bidrar de med ett gäng piratkopior. Men allra första gången de var med, 2000, skickade de det största de kunde uppbringa! Brainstorm har en sångare som både till leende och allmän dansglädje påminner mycket om Österrikes sångare från 1982. (Obs! Ni kan inte rösta på österrikarna, de är bara en underbart fjollig bonus.) Letternas bidrag i Globen 2000 hette "My Star".

Det var dagens åtta bidrag. Rösta senast 26/3!
I morgon kommer de sista åtta bidragen där vi bl a hittar nyckelpigebehåar, vita fioler och min favorit genom alla tider. Missa absolut aldrig någonsin detta! Ses i morrn!

Kommentarer
Postat av: Andreas

Ett förtydligande: Belgien är inget låtsasland utan en buffertzon mellan Nederländerna och Frankrike;)

2008-03-21 @ 00:02:10
URL: http://scrabblegeek.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0