Januari

Så var den första månaden över och det är dags att se tillbaka på vad den handlat om. En färja och en sosseledare har vält, en ny sosseledare har träffat en bimbo i sin trappuppgång, vi har blivit tipsade om bantningsmetoder så det rimligtvis inte borde vara något kvar av oss, och Stjärnorna på Slottet har gråtit ut en efter en.

Jag insåg inte hur svårt det här med statistiken skulle bli. Speciellt hade jag inte förstått att det hade varit bra att föra statistiken för hand och inte sitta med hela den så här sista dagen. Och hur ska man egentligen räkna?
Löpsedeln består ju oftast av en huvudnyhet och sedan lite bjäfs runt. Ska kanske huvudnyheten viktas och väga tyngre vid beräkningen av vad löpet handlar om.
Fattar ni? Låt oss ta ett exempel:


Den här handlar ju till största delen om Silvia. Silvia i sig kan ju inte räknas som ett ämne, men låt oss klassificera henne som hovet. Men en stor del av löpet handlar ju dessutom om Mat! Eller i alla fall godsaker.


Till slut tog jag följande beslut:

* P g a dålig bildkvalitet i många fall så kommer statistiken för januari att bli bristfällig. Alla nunor känns inte igen, all text kan inte läsas. Vem var den vänstre kuppmakaren mot Juholt på Expressens löpsedel den 21:e? Jag har inte en aning. Vilka är de två mittersta TV-kockarna på Aftonbladets löpsedel den 15:e? Lika liten aning där, men de måste ju vara ganska kända, eller hur? Jag beslöt att acceptera bristfälligheten och skärpa mig med fotograferingen och dokumentationen i fortsättningen.

* Huvudnyheten på löpsedeln viktas dubbelt mot "bjäfset". Handlar huvudnyheten om hovet, som i exemplet ovan så får Hovet två "poäng" i tabellen. "Mat" får en. Men huvudnyheten handlar dessutom om TV, så "TV" får också poäng.

* Personer förekommande på löpsedlar får i fall av igenkännande en poäng för bild och en poäng för omnämnande i huvudämnet. Om man är med i "bjäfs" genom att exempelvis förekomma som omslagsflicka på en bilaga, eller helt enkelt bli nämnd för att man flyttar från Bollnäs, då blir det en pinne.

Det finns risk för att det här systemet förfinas en smula med tiden. Eller förfulas, vad vet jag. Jag är tillräckligt nöjd.

Jag har låtit göra separata uträkningar för Aftonbladet och Expressen, för att spotta eventuella skillnader, men naturligtvis även slagit samman siffrorna till ett totalresultat. Nu kör vi!

Vi börjar med Aftonbladets tio-i-topp vad gäller ämnen.

1.TV, 23 p
2. Pengar, 17 p
3. Kändisar, 13 p
4. Politik, 12 p
5. Sport, 10 p
6. Tragedi, 6 p
6. Brott, 6 p
8. Vikt, 8 p
9. Hovet, 5 p
10. Listor, 4 p
10. Hälsa, 4 p

Aftonbladet har satsat hårt på Stjärnorna på Slottet och Biggest Loser och dylik bred underhållning. I ämnet Pengar ingår spartips, bopriser m.m. Kändisar är icke-kungliga berömdheter av alla slag och vad de råkar ut för. Av någon konstig anledning brukar det vara just kändisnyheterna som har den vanligt förekommande löpsedelsrubriken EXTRA ovanför sig. Man kan endast dra slutsatsen att EXTRA står för extra ointressant.
Tragedi finner man bara bland huvudämnena. Fartygsolyckor, trafikolyckor, jordbävningar och sånt. INTE Gundes slemmiga lungor. Och Listor är naturligtvis såna där saker som "De rikaste kvinnorna med pollenallergi i Botkyrka kommun" och liknande. Oväntat få sådana i Aftonbladet, åtminstone på löpsedlarna.

Låt oss kika på Expressens lista!

1. Pengar, 24 p
2. Listor, 16 p (samtliga för huvudämnen)
3. Kändisar, 16 p (varav 10 p för huvudämnen)
4. Vikt, 12 p
5. Hälsa, 10 p
6. Politik, 6 p
7. Väder, 5 p
8. TV, 5 p
9. Gulliga djur, 4 p (samtliga för huvudämnen)
10. Mat, 4 p

Expressen har i princip struntat i TV, förutom lite försiktig reklam för sin tv-bilaga. Inte heller politik har intresserat Expressen så värst, de har t o m lyckats skriva om Löfvén en gång utan att det handlade om politik. Men pengar och privatekonomi ligger getingens läsare varmats om hjärtat tror de, och där har de förmodligen rätt. Dessutom är Expressen den självklara listkungen. De har inte bara hela, utan nästan alla listor!
Om man då slår ihop dessa så får vi följande sammanlagda topp-10:

1. Pengar, 41 p
2. Kändisar, 29 p
3. TV, 28 p
4. Listor, 20 p
5. Politik, 18 p (samtliga huvudämnen, inga flashiga politikbilagor ännu i kvällstidningarna)
6. Vikt, 18 p (8 p för huvudämnen)
7. Hälsa, 14 p
8. Sport, 12 p
9. Brott, 8 p (samtliga för huvudämnen)
10. Väder, 8 p (6 p för huvudämnen)

Som jag sagt tidigare, oväntat lite väder! Min gissning är att vädret får sin revansch under industrisemestrarna.

Och vem är då januari månads löpsedelslinslus? Ja, det lär ju inte vara någon överraskning för någon när jag avslöjar att det naturligtvis är nye s-ledaren Stefan Löfvén som ståtar högst på denna pall för januari. Men han tog bara en odelad totalseger. I Expressen fick han hård konkurrens av Gunde Svan som också slemmade ihop 4 poäng, och hos Aftonbladet var det den otippade Anna Wahlgren som lyckades dela segern med den store röde och hans företrädare Håkan-Bråkan Juholt som alla fick ihop fyra pyts.

Man kan konstatera att Aftonbladet har mycket mer kändisar på sina löpsedlar än Expressen har, i alla fall i januari.

Så, då kan vi kasta oss över en ny månad. Häng med!

Kommentarer
Postat av: Åsa

Intressant sammanställning! :-)

2012-02-04 @ 17:45:48
URL: http://florholm.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0