Slemmigheter i allmänhet - 31/1


Expressen och Aftonbladet 31/1 2012

Jag måste genast erkänna en sak. Jag kommer faktiskt att köpa Expressen p g a denna löpsedel. De flesta som läser här vet säkert om att jag är inte bara löpsedelsnörd utan även schlagernörd. Gundes slem är jag inte så intresserad av.

Aftonbladets löpsedel får mig att höja rejält på ögonbrynen. Det är vad jag har förstått inte någon som vet vem Ellinors mördare är ännu. Om man läser på nätet så misstänker polisen att det var hennes sambo som gjorde det, och att han återvänt till brottsplatsen för att undanröja bevis. Aftonbladet dömer honom på förhand. Det är faktiskt riktigt jäkla illa! Sen är det ordklyveri att peka på orden POLISENS TEORI i ovankant. Smutsig journalistik!

Då är det bättre med Expressen som satsar på mer seriös journalistik! Vi är ju många som hört ryktet eller hur? Vi är många som legat sömnlösa och undrat om det verkligen kan vara sant. Just när man trodde att hamstern Rolf aldrig skulle finna sin överrubrik, att Jennys mobil skulle få ståta högst upp på tramsets rapporteringstopplista i all evighet så har Expressen grävt fram följande skakande BILDBEVIS!

Skämmes, Stefan!

I morgon dags för summering av januari! Vem blir januaris löpstjärna? Vilket epitet har varit vanligast? Vilka ämnen ligger i topp! Missa inte januari månads bokslut! God natt.

Väder väder - 30/1


Aftonbladet och Expressen 30/1 2012

När jag gav mig in i det här så trodde jag med säkerhet att vädret skulle vara det stora löpnumret. Den hypotesen har visat sig komma på skam, i alla fall i januari. Men en sak är säker, så fort det blir väderomslag så poppar krigsrubrikerna upp. HÄR SLÅR SIBIRISKA ISKYLAN TILL utlovar Aftonbladet i UNIK PROGNOS! Stort bildextra med folk som fryser?
VÄDRET-HELA VÅREN utlovar Expressen i sin SUPERPROGNOS! Månad för månad minsann! Först berättar de vädret för februari! Sedan mars! Sedan april! Sedan maj!! Med bilder och allt. I februari ser det minsann ut att bli snö. Lite mindre av det i mars. Och i april kan man räkna med något som ser ut som vårväder! Och i maj kan det bli ännu varmare!! Vilken SUPERPROGNOS!!! Hur gör dom?

Hur räknar man om midjecentimeter till kilogram? Vad är mest, 10 centimeter eller 6 kilo? Eller handlar inte Dagens Magasin i Expressen om viktnedgång utan om dito omfördelning?

Extra extra - 29/1


Aftonbladet 29/1 2012

Aftonbladet fortsätter statusglorifieringen, och varför skulle de inte göra det? Det är inte för inte som taxeringskalendern är en av våra biblioteks populäraste böcker. Andras rikedom är hett! Och sessa på Haga, det var det status i en gång i tiden? Hur har de det nu? Inte så pjåkigt, är min försiktiga gissning.


Expressen 29/1 2012

Och vill man få det opjåkigt så kan man exempelvis söka de stipendium som finns till buds i din kommun! Miljoner delas ut! Direkt på skrapet! Eller kanske inte skrapet då, men visst får man intrycket av att det är nån sorts lotteri? Och dessutom berättar söndagsbilagan om andra vinnare i livets lotteri. Men hittar man egentligen kärleken någon annan stans än på nätet nuförtiden?

Och varför delade han upp de båda löpen på två bilder idag, undrar kanske en hel hög?  Låt oss kalla det ett "stort bildextra", för det hade säkert Expressen gjort.

Lördagsstiltje - 28/1


Aftonbladet och Expressen 28/1 2012

Lördagslöpsedlar är sällan upphetsande. Josefin har gått mer 10 kilo på tre veckor, och Aftonbladet har granskat mäklare. Mycket hedervärt. Men ändå gäsp. Jag återkommer förhoppningsvis med mer braskande rubriker i morgon.

Ett vattentätt alibi - 27/1


Aftonbladet och Expressen, 27/1

Stefan Löfvén överallt, självklart. Och ännu har inte tidningarna hittat nån komprometterande restskatt eller liknande. Expressens löpsedel får man lite Dallas-vibbar av dock.

Han har alltså en okänd bror! Tänk om det är en ond tvillingbror! Som ser ut som Stefan, men har ett litet pipskägg precis som onda tvillingar måste ha! Det hade ju varit helt perfekt! Så fort de gräver upp nåt skit om honom så säger bara Stefan: Det var inte jag, det måste varit min onda tvilling! Och så är det det!

Nu är det ju naturligtvis inte så spännande, men tillräckligt ändå. Den okände brodern är ett år äldre. Men han röstar på Alliansen, så lite ond är han, med sosseögon mätt.

Är inte torsk en fridlyst fisk förresten?

Löpsedelspanik - 26/1

Det är egentligen så här det ska gå till:
På morgonen på väg till jobbet kontrollerar jag vilka löpsedlar som finns. Eftersom jag inte fungerar före första koppen kaffe tar jag vanligtvis inga bilder då. Sedan går jag min löprunda på lunchen och fotograferar de eventuellt olika upplagor som kan förekomma. Sen åker jag hem och skriver dagens inlägg.

Det var inte riktigt så det gick till i torsdags, med ödesdigra följder!
På morgonen konstaterade jag att samtliga löpsedlar för Expressen basunerade ut att Stefan Löfvéns mamma bekräftat att han skall bli ny ledare for socialdemokraterna, medan Aftonbladet fortfarande försökte föra fokus till masspanik genom att påstå att Emilia, 27, dött av en sjukdom som var tionde kvinna i landet har. Naturligtvis rör det sig om en dold sjukdom, vad annars. På löpet kallades den falsk mensvärk. Det lät inte som den lärda termen.
Väl framme fick jag min första kopp kaffe och började glädjas åt arbetsdagen samt att min älskade skulle komma upp med tåget framåt kvällen.
Jag vet inte vad det var som gjorde det, men jag glömde helt enkelt ta bilder på lunchen. Och på lunchen gick socialdemokraterna ut och bekräftar Löfvéns tillträde. Föga anade jag vad detta skulle få för följder för mig!

På hemvägen hade jag telefonen i högsta hugg. Mörkret hade fallit över staden så jag behövde en upplyst löpsedel. Tobaksaffären vid Bantorget skyltade med Stefans mamma och Emilia men där var det lite dunkelt. Längs med Vasagatan likaså. Jag gick vidare, på väg till Hemköp för att handla lite inför det efterlängtade besöket. Bortåt Klarabergsviadukten mötte mig dock nya nunor! Aftonbladet hade kommit ut med en extraupplaga! Borta var Emilia, in hade Stefan kommit även här!  Hade jag missat tåget, skulle min löpsedelsbas bli inkomplett redan innan första månaden var slut!?

Hela Stockholms City hade skyltat om! Var det lönt att springa tillbaka till Bantorget? Nej, jag bestämde mig för att chansa. Om inte annat så lärde det väl inte ha kommit ut någon extraupplaga ända ut till Norsborg?

I kön till kassan på Hemköp öppnade sig dock en lysande möjlighet! Där hade de inte sålt slut på originalupplagan av Aftonbladet ännu och hade därför båda löpsedlarna uppe samtidigt! Kunde det bli bättre? Och lång kö var det också, all tid i världen på mig att få en bra bild!
Jag har tidigare i en annan blogg berättat om Irrmannen. Nu trädde han naturligtvis i aktion, som alltid när jag anser mig ha all tid i världen.
Jag tar upp min iPhone. Jag behöver trycka på Kamera-ikonen. Irrmannen trycker på Bilder-ikonen istället.
Jag behöver trycka på hem-knappen. Irrmannen börjar bläddra.
Jag lyckas till slut trycka på hem-knappen och ska sen bara klicka på Kamera-ikonen. Irrmannen börjar istället bläddra bland ikonerna. Kön går sin gilla och plötsligt snabba gång.
Jag lyckas till slut trycka på Kamera-ikonen. Den startar vääääldigt långsamt.
Pling! Chatt-meddelande från flickvännen. Irrmannen bestämmer sig för att svara! Jävla romantiska Irrmannen.
Tillbaka till kameran. Den startar, den fokuserar. Jag riktar. Jag har fått en bra inramning, bra fokus, bara att trycka på avtryckaren.
Irrmannen trycker på hem-knappen. Kameran stänger ner. Personen bakom mig i kön harklar sig lite finkänsligt.

Jaja, tänkte jag på t-banan ut mot Norsborg, jag har ju alltid Minilivs i Norsan som sista livlina. Där finns det i alla fall inga extraupplagor.

Expressen och Aftonbladet, 26/1 2012, Minilivs i Norsborg

Undra på att man blir lite darrhänt när man inser hur fel man kan ha. Inte bara har de fått extraupplagan, de har dessutom valt att skylta med alternativlöpsedeln för Expressen, som ingen annan hittills idag använt. Tänk vilka vedermödor en stackars anslagsforskare får genomgå.....
Skulle detta bli dagen då mitt projekt sprack? Skulle mina läsare nöja sig med en lång utdragen historia om hur jag schabblat bort två löp som jag sedan tar med i materialet utan bildbevis. Är läsarna inte kräsnare än så?

Morgonen därpå äter jag frukost hemma och får kaffet redan då. Det är tur det, för annars hade jag nog inte på väg till jobbet kommit att tänka på att man alltid kan lita på 7Eleven i hörnet Vasagatan-Kungsgatan.

Aftonbladet och Expressen, 26/1 2012, version I

Ett lysande karriärssteg - 25/1


Aftonbladet och Expressen 25/1

Först och främst: Nu börjar januari lida mot sitt slut och de där jobbiga nyårslöftena börjar falla i glömska. Exit 2 kilo i veckan och enter LÄCKRA MUFFINS! Nu är det dags att börja bygga kroppen som ska lovas bort nästa nyår! Baka, smaka, dubbelhaka. Men varför skriver de inte cupcakes? Jag trodde muffins bytt namn...

Hitlers och de allierades bombplan i Sverige kan Aftonbladet hjälpa en att hitta. De har hela kartan! Men hur kul är det att hitta bombplan som redan hittats och finns klart utmärkta på en karta? Och dessutom väntar jag bara på Aftonbladets löpsedel senare i vår: "DÖK PÅ BOMBPLAN - DOG". Oansvarigt.

Men låt oss då avsluta med en liten funderare om de där sol-och-vårarna. När dom åker fast och sitter där i fängelset, det måste ju vara ett helt perfekt scenario för dem! För vad händer så fort man kommit bakom lås och bom på ett så spektakulärt sätt så man hamnar på löpsedlarna?
Friarbrev! Kvinnor i massor som vill rädda de stackars förtappade bovisarna! Sen är det bara att börja sol-och-våra med världens bästa ursäkt för att inte kunna ses: Besöksförbud! Sätt in dina pengar på det här kontot bara så ses vi när jag kommer ut. Om jag kommer ut...stackars mig....Skicka pengar!

Drevet fortsätter - 24/1


Aftonbladet och Expressen 24/1 2012

På avstånd ser man bara JÄMTINS TUNGA SMÄLL och KROSSAD. Är det meningen att man ska tro att hon fått nån kroppsdel eller nåt organ krossat? Nej, det var ju hennes PANIKplan. Arma människa, tänk om det nästan var sant också. Det enda man lär av den här sossehistorien är väl att sällan tro på vad som sägs om en s k toppsosse. Eller av....
Men det är ju klart att nu måste tidningarna efter Juholt hitta någon annan att rubrika bort, så drevet har börjat gå mot nästa riksangelägenhet. Nämligen NAGELSVAMP!

Expressens fyra bästa råd för att få bort nagelsvamp:

1) Börja gräva i nagelsvampens förflutna. Har den kanske förskönat sin egen insats i något sammanhang?
2) Lägg ord i munnen på nagelsvampen. Ta på samma gång gärna andra ord ur nagelsvampens mun och misstolka dem en smula.
3) Fråga alla nagelsvampens vänner om vad de ijänklien tycker om nagelsvampen. Är den allmäna uppfattningen att svampen är olämplig på sin plats?
4) Tvål och vatten.

Stort bildextra från tramsevisionen - 23/1


Aftonbladet och Expressen 23/1 2012

Där har vi det igen! SCHLAGER! Och ändå köpte jag inte Expressen...har jag blivit immun mot löpsedlar av att titta på dem så grundligt? Expressen gör en väldigt smart löpsedel. Vad innebär "OMVÄNDA METODEN"? Ska man böja ryggen och röra den mycket i sidled och sitta som en hösäck kanske?
Aftonbladet berättar en snyfthistoria i klass med veckans i-landsproblem. Är s-krisen redan ointressant? Var är löpen med "HÄR GÖMMER SIG JUHOLT" och "CHOCK-RYKTET: PERSSON TILLBAKA" och annat trams?

Eftersom det kan bli lite tjatigt med alla dessa löpsedlar tänkte jag komma med lite extramaterial idag från Expressens nätupplagor. Först den här pärlan:


Vadå "Svag"? Är hon svag efter dold kvinnosjukdom? Är det ryggen? Är det lupus? Det här ser man allt oftare. Ett enda ord rycks ut ur sitt sammanhang och pådyvlas en stackars uttalare som varandes ett citat. Vi har hela meningen: Petra säger att "hon är svag för den här typen av evenemang". Kvalificerat rubriklarv. Det kryper i mig.

Och så avslutar vi med en glädjande nyhet. Vi kan alla andas ut, så här nervös har jag inte varit sedan Jenny Strömstedt tappade bort sin mobiltelefon.

En helg med riktiga nyheter och ett gästspel - 21-22/1


Aftonbladet, Kvällsposten och Expressen 21/1 2012

Detta är förhoppningsvis framtiden. Inom kort har jag för avsikt att bosätta mig i Lund, och då kommer Expressens lokalupplaga Kvällsposten också att ingå i forskningsmaterialet. När jag är där nere så tas den med, och inte bara för att den har den dåliga vanan att skilja de två ordinarie forskningsobjekten åt.
Det snöade för glatta livet i Lund i lördags, så nån bra bild var lögn att få.
Aftonbladet, som egendomligt nog känns som de som fört drevet mot Juholt låter honom vara denna dag till förmån för Stjärnorna på slottet, såklart. Har alla avsnittet varit nu?
Expressen ångar dock på, för de har lokaliserat kuppmakarna som vill ta makten.
Och lokaltidningen gör ingen besviken. Jag ser fram emot framtida varianter.


Aftonbladet, Expressen och Kvällsposten 22/1 2012

I Lund har inte löpsedlarna fasta platser.
Och nu har den arme Håkan (jag kände ett oväntat vemod och medömkan när jag såg honom stå på TV och annonsera sin avgång, stackars sate) lämnat sin post och det vore tjänstefel av tidningarna att inte spekulera.
Bodström är sugen, Ingvar Carlsson framställs som en kuppmakare som tagit över valberedningen och i Lund har det minsann sålts villor! Lokaltidningar kan ju inte hålla på med sånt där storpolitiskt bjäfs.

Osmakens osmak! - 20/1


Aftonbladet och Expressen, 20/1 2012

Varför skriver de så här? Vad kan det finnas för allmänintresse för den arme mannens sista timmar i livet? Och varför skulle vi tvunget vilja veta  hur han dog? Under svåra plågor, med stor säkerhet...
Vore det inte bättre om det stod SÅ LEVDE PETER ÅSLIN - vännerna minns och PETER ÅSLINS STÖRSTA TIMMAR - Räddningarna! Glädjen! Kärleken!
Jag bara undrar. Jag blir lika illa berörd varje gång jag ser de där formuleringarna, och de dyker ju upp varje gång någon älskad artist eller idrottsstjärna dör. Men jag måste erkänna att just Peter Åslin trodde jag inte det skulle bli såna här rubriker på...

Kommer det att bli likadana löpsedlar på Ursut i morgon? Även om inte han kan kallas speciellt älskad. Jag är beredd att satsa ganska mycket pengar på det.

AB är tvåa på bollen men sparkar hårdare, 18-19/1

När vaknar man egentligen? När man slår upp ögonen mitt i en dröm där man tillsammans med ett hundratal säkerhetsvakter jagat en av sina bästa och äldsta kompisar, utklädd till tomtemor, genom ett sjukhus med Hogwartsliknande trappsystem och just fångat in honom, rullat in honom i Tetrapak och bundit gaffertejp om, eller är det när man får sin första kopp kaffe ur automaten på jobbet, eller är det som i går morse när jag går förbi den här löpsedeln:


Aftonbladet och Expressen, 18/1 2012

och man undrar förbryllat: Men Silvia då?
För visst gick jag väl som i ett töcken och såg ett löp med Silvia på? Jo, men det gjorde jag allt. Och så går man förbi nästa tidningsaffär och där är det också borätter (Priser! Adresser! Kurvor!) och pajer och munkar, men glöm för all del inte att banta 2 kilo i veckan!
Och på Aftonbladets löpsedel så använder de det magiska ordet "kan" som faktiskt gör det tillåtet att skriva precis vad som helst som inte är teoretiskt omöjligt.
"Kan" är ett uttryck som kommit starkt på senare år på fåniga löpsedlar.
Men Silvia då?

Och sedan går jag genom stan under dagen och det är borätter i City och borätter på Kungsholmen och borätter i Gamla Stan och priser och adresser och kurvor men ingen Silvia. Har jag drömt? Och när jag till slut kommer tillbaka till T-Centralen och passerar Pressbyrån vid uppgången mot Centralstation så:


Expressen 18/1 2012, version II

Äntligen! På Centralen finns det inga borätter. Men suget efter pajer och munkar kvarstår.
De flesta tidningsåterförsäljare anser uppenbarligen att borätter är intressantare än statschefer. Det hedrar dem.

Men så kommer vi till idag. Och nu blir det riktigt egendomligt.

Aftonbladet och Expressen 19/1 2012

Under natten har Silvia gått från sårad till knäckt, men jag tror inte att det är en aktiv process. Faktum är dock att Aftonbladet använt Expressens ratade rester och kokat ny löppytt på!
Vad känns värst, "sårad" eller "knäckt"? Jag tycker "knäckt". Dessutom "har hon mått fruktansvärt dåligt", enligt anonym källa.
Här gäller det att vara uppmärksam också för nu har vi årets första förekomst av ett av de allra vanligaste löpsedelsorden. Ser ni det? Längst ner i vänstra hörnet står det. "Schlagern"! Den nääääärmar sig.....

Är det nån mer än jag som skulle önska att listan över mest och minst populära hundarna i Stockholm vore på individnivå?

En klassiker och en reformation - 17/1


Aftonbladet och Expressen 17/1 2012

Äntligen STORGRÄL! Att det skulle ta sån tid. Och naturligtvis är Birro inblandad. Storgrälet omfattar tydligen ett enda mail - men det får vi ta del av ord för ord! Och tankstreck före så klart. En verkligt klassisk löpsedel inom fånig journalistik. Flera väl beprövade grepp och formuleringar, och i underkant: TV-bilagan! Kan det bli mer kvällstidning?

Expressen berättar att D-VITAMIN RÄDDNING MOT HJÄRTSJUKDOM, och om vi bortser från den tvivelaktiga prepostionen (räddning mot?) så är det här ett helt nytt grepp! Att redan på löpet avslöja räddningen från den nära förestående döden, istället för att hålla läsaren på sträckbänken med mer klassiska DIN ÄMNESOMSÄTTNING KAN VARA DOLD HJÄRTSJUKDOM. Lite slarvigt av Expressen, men samtidigt oväntat reko. En överläkare utlovar 7 kloka råd i tidningen, även detta låter väldigt konstruktivt och inte alls panikframkallande. Ett intressant stilbrott. Det skulle aldrig hänt på Aftonbladets löpsedel. Och det är jag beredd att bevisa under de närmaste månaderna!

Rik och smal! Och våld! - 16/1


Aftonbladet och Expressen, 16/1 2012

Vi börjar nedifrån. Elin har ätit soppor och CHOKLAD och gått ner 16 kilo! Elin är tydligen jättekänd för hon har varken efternamn eller ålder. Låt mig gissa att Elin har ätit nån sorts dietsoppor (enkelt och snabbt för att slippa känna smaken), och någon enstaka gång under dieten tröstat sig med en liten chokladbit eller två? Nu bara gissar jag....
Här tycker jag faktiskt det hade varit riktigt intressant att veta Elins ålder, för åldern spelar väl till viss del in när det gäller passande bantningsmetoder, eller har jag fel där?

Och när man blir smal av Expressen blir man rik av Aftonbladet! Rik och smal! Rik och smal! Rik och smal gör dig glad och känd!

Och eftersom det är i ropet att hacka på ungdomsledare i idrott just nu så pressar AB även in en liten blänkare om att barn hetsas till slagsmål på träningen i Huddinge. De ser ut på bilden som att barnen i fråga spelar ishockey.....hmmmm...slåss man verkligen i ishockey?? Hmmmmm.......

En liten bonusgåta tack vare dubbla budskap - 15/1, del II


Expressen version 2, 16/1 2012

Uppenbarligen kördes det ut en något annorlunda löpsedel från Expressens sida i Stockholms innerstad igår.
Mecenaten Sven-Harry har fått möta Jesper Högström, men den stora anledningen till speciallöpet verkar vara att en lokal förmåga haft den stora skickligheten att vinna 56 miljoner kronor. Och han använde tydligen knep! Det här är dessutom första löpsedeln i år som använder det fåniga "I NATT" som hade sin storhetstid för ett par år sedan. Det används förmodligen för att löpsedeln ska ståta med att den är så rykande färsk att något som hände så sent som I NATT redan står att läsa om i den ärevördiga tidningen!

Det här med speciella lokala löpsedlar får mig att tänka på tant Britta. Tant Britta bodde granne med oss när jag var liten. Hon var en ganska barsk och rak kvinna och en dag 1988 så fick hon idén att stämma svenska staten för stöld när de införde något som då populärt kallades för tvångssparande. Britta såg sin pension decimeras med en liten peng och blev fly tosig, som det heter nere i södern. Hon tog sin pensionsavi och gick ner på hörnan där Kristianstadbladets måttligt kompetente lokalredaktör Strömberg hade sin redaktion. Britta viftade argt med avin och lät sig fotograferas och fick lämna sitt personnummer, för hon var inte så känd ännu att hon skulle slippa få sin ålder publicerad. Tant Britta var född i april 1919, och var alltså 69 år vid tillfället.
Nyheten spred sig genom landet och plötsligt var tant Brittas ansikte på Aftonbladets eller Expressens löpsedel! Men bara i Åhus förstås. Det var fascinerande att konstatera att de faktiskt tryckt upp en speciell löpsedel bara för vårt lilla sömniga samhälle.
Det var bara det att löpsedeln löd: "BRITTA, 84, STÄMMER STATEN" !
Hur hade detta gått till? Ni har fått alla ledtrådar ni behöver högre upp i texten.

Stort helgextra, två inlägg i ett! 14-15/1


Aftonbladet och Expressen, 14/1

Ser jag dubbelt? Båda blaskorna skyltar med att man i ett magasin ska lära sig förvara smart!? Är det ett sammanträffande, industrispionage, eller kanske nåt så simpelt som ett samarbete? Är det även samma TV-kockar som figurerar i de stora "nyheterna". Andras rikedom, hur kan det vara så fantastiskt intressant? Jaja, bättre än andras elände i alla fall.
Fundering: Är det olika sorters nyheter på löpsedlarna olika veckodagar? Flärd på lördagar, elände på måndagar? Har ni läsare något ni vill att jag ska titta närmare på?


Aftonbladet och Expressen, 15/1 2012

Närområdets tandläkare konkurrerar ut den Titanic-liknande fartygsolyckan i Medelhavet om Expressen får välja. Det var en egendomlig prioritering. Smal för gott kan man också bli längst ner på sidan.

Aftonbladet är mer klassiska och tar fram SKRÄCKEN, men med den stora skillnaden att den här gången är det riktig skräck och inte SKRÄCK-bilderna från Gladiatorerna-inspelningen, eller SKRÄCK-beskedet från nån stor sportprofil att hen har fått ont i en fot.
Och så har några ytliga människor fått lufta sina versioner om varför de väljer att grundmura könsfördomar. Det var väl fint?

Smala nyheter, elände elände elände - 13/1


Aftonbladet och Expressen, 13/1 2012

Efter att på nästan varje löpsedel i minst 12 dagar tjatat om olika sätt att gå ner i vikt varnar nu Aftonbladet för att banta för mycket. Bl a är det doktor Åsa Villbäck som varnar för att hetsbantning kan vara skadligt. Jag antar att hon snarare förespråkar isolering på en öde ö med endast palmhjärta att äta i tretton avsnitt som en bra bantningsmetod, för att inte tala om lysande karriärupptakt.
Elins chockbesked hör Aftonbladets skvallerbilaga till. Hon har förmodligen bytt frisyr. Eller hund. Eller hundfrisör.

En annan som gått ner mycket i vikt och därmed fått sin femtioårsfest förstörd (the humanity!) är allas vår Gunde (som naturligtvis också bara har förnamn, hur kunde jag nånsin tro att det fanns ett genusmönster?) och är det någon som hela Sverige älskar och bryr sig om så är det väl han? Om det så bara vore nageltrång hade allmänheten ojat sig om det varit gulle-Gunde som drabbats. Är det den unika blandningen av byfåne och superhjälte som gör att Sveriges kollektiva hjärta smälter?
Efter att ha toppat med en utmärglad Gunde avrundar getingen med att utlova en viktminskning på 10 kilo genom att äta 118 maträtter. Det beror väl i första hand på vilken takt man äter dem i?

En liten blänkare - 12/1


Aftonbladet och Expressen 12/1 2012.

Efter att Sveriges Mästerkock lockar oss att bli feta så ska man lockas att banta bara ett par dar senare. Vi får hoppas att det är lika många avsnitt i de båda serierna så att det går jämnt upp i humörsvängningarna.

Och Expressen har hittat ännu en lista, den här gången vilka som fått mest EU-bidrag. Jag misslyckas med att se allmänintresset, faktiskt.

Det var det lilla korta jag hinner och orkar idag. Vi hörs igen i morgon.

Expressen krossar motståndet igen! 11/1


Expressen och Aftonbladet 11/1 2012

Super-prognos, jojo! Gud hjälpe Expressen om detta inte stämmer in! Är det inte varmt i höst ska jag sända denna bild till dem med ett fett LÖGNARE! som bildtext! Självklart sitter de på årets första riktigt kalla dag i Stockholm och utlovar värme. De känner sina pappenheimar- (och papperstidnings-)läsare. Och vad är inte mumsigare när det är kallt ute än att sitta inne och festa på goda, varma soppor? En psykologiskt genial löpsedel av Expressen igen! Jag är gruvligt imponerad.

Aftonbladet appellerar till det allra lägsta i oss än en gång; Ytlighet, snålhet och perversa intressen för andras olycka. Jag vill inte ens kommentera mer än att folks "egna ord" alltid verkar smälla högt i såna där vidriga sammanhang. Duktiga Aftonbladets reportrar som förföljt den traumatiserade lastbilschauffören och tvingat honom berätta MED EGNA ORD hur han hade oturen att blandas in i en fruktansvärd tragedi. Verkligen grattis till det scoopet...

Metro, som efter för mycket seriositet diskvalificerats från denna undersökning gjorde mig deprimerad genom att berätta att 60% av unga tjejer röker! Vad tänker de med? Tjejerna alltså.

Förnamnens män - 10/1


Expressen och Aftonbladet, 10/1

Sverker får förnamn, han. Jag inser mig överbevisad om att det inte finns något samband mellan kök och namnform i löpsedelsgrammatiken.
Mycket skicklig löpsedel av Getingen! Sverker har pondus, har han hårda ord att säga är de säkert läsvärda. Har han månne kletat in hela Sverige med smör och sedan kastat i en sjuhelvetes soptunna? Eller har han kanske kastat Birgitta Ohlsson i en sjuhelvetes soptunna? Fram för ett fett Sverige, inte ett fett-Sverige!

Aftonbladet larvar sig dock. CARL-PHILIPS (naturligtvis bara förnamn, är man kunglig så är man) OKÄNDA MILJONLÅN - DÄRFÖR GICK PRINSEN TILL BANKEN.
Vad är nyheten? Att prinsens lån är okända? Det är liksom meningen med banklån, att de ska vara en privatsak. Var nyheten att prinsen behövde låna? Det är väl bättre att han lånar pengar själv än tar av apanaget? Har man alla sina tillgångar bundna i stiftelser och kronjuveler och rallybilar så behöver man låna pengar, det är inte mer med det. Rent larv. Underkänt.

Metro glömde jag kolla upp idag, men en vag minnesbild när jag åkte förbi med bussen var att löpet handlade om vädret. Det ska visst bli kallt. Jotack, det märks.

Tappat förtroende - 9/1


Metro 9/1 2012

Vad ska man säga? En pappa lämnar sin son vind för våg i en främmande stad för att han är kass på innebandy, halva Norge blåser bort, vintern är uppenbarligen "äntligen" här....listan är oändlig på spännande och stora nyheter, och Metro slarvar bort hela ytan på en av biljärvers opinionsundersökningar? Jag börjar tvivla på att de har i den här undersökningen att göra....

En underbar måndag! - 9/1


Aftonbladet och Expressen 9/1 2012

Vilka fantastiska löpsedlar! Som ironiker och häcklare blir man ju helt lyrisk!
Först Aftonbladet som toppar med ännu ett sätt att banta. Denna gång två kilo i veckan! Vis av den senaste veckan frågar man sig: På hur många personer? Hur länge? Varför en metod till? Eller är det kanske bara en omskrivning av samma metod? Det har varit så många kilon hit eller dit (men mest dit) så man blir alldeles snurrig, inte bara av näringsbrist. Är vikt och hälsa samma sak? Jag måste börja tänka på min utgångspunkt, hur ska jag kategorisera statistiken? Nåväl, målet är ingenting (ett bantarmotto så gott som något), vägen är allt!

Längre ner utlovar AB att vi ska få veta hur det gick sedan för alla deltagare i fjolårets Sveriges Mästerkock. Förvänta er skakande reportage! Tillåt mig bjuda på ett par smakprov (påhittade, eftersom jag aldrig sett en minut av Sveriges Mästerkock och inget vet om programmet...).

SVERIGES MÄSTERKOCK-MALTE, 35: Har efter förstaplatsen i Sveriges Mästerkock åkt runt på en stor köksturné, där han har gräddat gräddan och stekt stekarna på Stureplan. Han har pocherat med pokerhajar, flamberat den ena flamman efter den andra och har gått upp två kilo i veckan! Har även via spökskrivare författat den Rysslands-inspirerade kokboken "Bli du med blinier".

SVERIGES MÄSTERKOCK-ASTRID EDKLINT, 24: Gav direkt efter andraplatsen i Sveriges Mästerkock ut bakdatingboken "Kaka söker maka". Dejtade ett kort tag Magnus Hedman och gav sedan ut ännu en kokbok: "101 sätt att göra mål".

SVERIGES MÄSTERKOCK-RUNE, 43: Tröttnade efter sistaplatsen i Sveriges Mästerkock på matlagning och har ätit på restaurang varje dag i ett år. Gav ut boken "Laga mat, så jävra tradet!" för att kunna betala sina krognotor.
TV-TITTAR-GUDRUN, 54: Tröttnade efter att ha tittat på Sveriges Mästerkock på mat i allmänhet och dog av svält två veckor senare. Gav postumt ut kokboken "Den sista måltiden".


Så kan man konstatera att någon på Expressen tydligen råkat ut för det tragiska i ett husdjurs död, och har därför gjort sorgearbetet till sitt förvärvsarbete. Sedan har en rubriksätttare utan fingertoppskänsla fått gå bärsärk. För vad kan annars föranleda den fullständigt horribla tramslöpsedeln: "DIN KATT KAN BÄRA PÅ DÖDLIGA BAKTERIER!"? Och så de nu obligatoriska bockarna med sökord, denna gång endast två av platsbristorsaker. Symptomen! Sjukdomarna! Plus bild på sinnessjukt gullig katt, eller jag menar död-och-förintelsespridande helvetesspån med människans utplåning som enda mål.

Skulle detta vara något som kommer som en överraskning för kattägare? Vet du om att din katt kan vara sjuk? Klart man som kattägare vet det! Vad kan vi vänta oss i framtiden?
"DINA KÖKSKNIVAR KAN VARA DÖDLIGT VASSA! Eggarna! Utsatta mjukdelar! Riskerna!"
"DINA KOMPISAR KAN VARA FARLIGA KIDNAPPARE! Riskgrupperna! Metoderna! Lösensummorna!"
"DINA SKÄMT KAN VARA TRÅKIGA OCH LÅNGSÖKTA! Dumheterna! Tankevurporna! Tjatet!"

Två flugor i en smäll - 7-8/1


Aftonbladet och Expressen 7/1 2012

Aftonbladet och Expressen 8/1 2012

Igår hade jag som sagt en liten tillställning och kom inte åt att blogga, så idag slår vi ihop lördagens och söndagens löpsedlar.

Expressen kör vidare med listorna. Singelkvinnor och borätter. Dock märker jag nu att de aldrig har HELA LISTAN längre. Är det uttrycket äntligen uttjatat? Istället har stilismens treenighet tagit över. Tre snabba sökord för att sälja listan ska det vara. Adress! Pris! Boyta! Tråkigt att de inte kör samma taktik med singelkvinnornas jakt efter kärleken. Yrke! Inkomst! Frivolitet!

Leif GW tycker ytterst väntat att kidnapparna i Uppsala är en klantarslen, det tycker han ju alltid om alla som åker fast, och Louise Hoffsten uppfyller kontraktet med SVT genom att skapa ett löp med endast sina tårkanaler som verktyg. Jamen, det måste ju vara obligatoriskt att gråta när man sitter och har det bra och får allt man önskar under en dag i slottsmiljö på bästa sändningstid?
Hade jag varit med i Stjärnorna på slottet så hade jag efter middagen dragit fram När då då? och sedan hade vi haft trevligt istället. Men det hade förmodligen inte blivit så bra TV.

I förbifarten - 6/1


Aftonbladet och Expressen, 6/1  2012.

Idag har jag varit och lekt med mina brorsbarn och nu förbereder jag en tillställning i morgon så jag hinner inte göra någon djupare analys av dagens två löpsedlar (eller ens stanna för att ta en anständigt skarp bild...).

Aftonbladet varnar för bedragare och det är mycket, mycket hedervärt. Expressen däremot underlättar för kidnappare. Varför inte lägga till adress och vanligast väg till och från jobbet direkt?

På trettondagsafton intet nytt - 5/1


Aftonbladet och Expressen, 5/1 2012

Inte heller idag blir jag motbevisad i att kvinnor benämns med minst förnamn, men å andra sidan rör det sig om Carola, som är lite utom tävlan. Det hade sett bra konstigt ut med "HÄGGKVIST, 45: DÄRFÖR FLIPPAR JAG UT I TV". Inte heller Anna Wahlgren kan ses som någon sorts bevis, eftersom alla löpsedlar och hela kändisvärlden kryllar av Wahlgrenar av blandad kvalité.

Aftonbladet slår även till med Metros nyhet från 2/1, nämligen hur mitt 2012 ska bli. Detta avslöjas i det sedvanliga bilageastrot, förstås.

Men visst är det HÄSTBONDENS MARDRÖM som väcker mest nyfikenhet?

Nyskapande, betongkonservativt eller bara trångt? 4/1


Aftonbladet & Expressen, 4/1 2012

Varför lockas vi av andras elände? Elisabeth Höglund har en tumör i sköldkörteln och Linda Nyqvist (som helt enligt tesen inte är speciellt känd än) har glömt att skicka in sin adressändring och därför inte fått dela på Grannyran i TV4. Och vi köper och läser, eller hur? För annars skulle inte eländet stå med så stora bokstäver, mycket större än Småkronornas uppenbarligen mirakulösa och glädjande vändning i hockey-JVM. Och hela trettonhelgens TV, som borde kunna glädja även de icke-sportintresserade, har fått ännu mindre stil.

Men låt oss se bortom eländet och skärskåda Expressens löpsedel. Är det ett intressant försök till nyordsbildning vi ser?
ELISABETH HÖGLUNDS TÅRAR om nya cancer-OPERATIONEN! Om? Menar de att "tårar" här betyder "tårdrypande berättelse/skildring", för det skulle jag absolut kunna köpa och applicera även på andra situationer...

"EX-MINISTERNS KLANDROR AV JUHOLT"
"LINDARWS SNUSKOR OM SVENSKA MÄN"
"BANJO-HERRENS DRYGOR OM LÖPSEDLAR"

Eller är det bara ett desperat offer av korrekt preposition för att få med alla de "viktiga" orden på löpet? Jo, så är det väl, tyvärr.

Spaning nr 2: Varför har Höglund förnamn? Det har varken Reinfeldt, Lindarw eller Juholt fått! Blixtsnabbt formar jag en hypotes. Kvinnor betitlas med hela sitt namn, medan män militäriskt kallas vid endast efternamn! Så gammaldags och smygsexistiskt! Jag går vidare för att fotografera Metros löpsedel lite längre neråt gatan.


Metro, 4/1 2012

Metro koncentrerar sig på det viktigaste, sin egen långhelg. Men därovan?
Så dör en hypotes. Det var förmodligen bara en fråga om plats, det med....

DegeNeration utom tävlan - 3/1


Där har vi det! DN har minsann HELA LISTAN! Det trodde jag inte var DN-språk, men de försöker väl hänga med....

Ingenting att skratta åt - 3/1


Metro 3/1 2012

Metro satsar på en blandning av hopp och förtvivlan. Ovandelen rider på nyårslöftesvågen och erbjuder snabba tips att förändra karriären på. Jag läste dem, de passade inte in på mig. Tyvärr.
Underdelen är bara hemsk. Förfärligt att sånt ska få hända i vårt renliga samhälle. En solklar rubrik förstås. Metro flamsar inte, tillräckligt intresseväckande för att räcka en hel resa till jobbet.

Dubbelspel avslöjat - i tidningskiosk! 3/1

I morse var jag taggad. Härligt att äntligen ha kommit igång med ett riktigt fånigt projekt igen! Och vilka löpsedlar denna dag bjöd på!

Jag blev så upprymd och närgången att jag råkade klippa av vad Willes bantarpartner heter. Men jag fick med hur gamla dom är, båda två! Det fick mig att tänka på att vi av någon anledning varken fått veta hur gamla Reinfeldt, Lindarw eller Juholt är. Är det bara egentligen okända människor som har ålder på löpsedlar? Har man slagit igenom när ens ålder inte anges? Hur som helst har Wille och Astrid Edklint (som alla okända damer av hävd heter) gått ner 80 kilo (antagligen tillsammans) med nya SUPER-DIETEN! Varför mesade Aftonbladet med ynka 4 kg på 2 veckor i går? Nåväl, att två feta blivit smala är väl så nära goda nyheter vi kan komma i januari.

Hela Trettonhelgens TV utlovas! Är det verkligen hett fortfarande?
Och så kan man få samla på Matador! Två avsnitt av den danska succé-serien för endast 59 SEK! Vilket fantastiskt erbjudande! För endast 708 SEK är Danmarks mest kända tv-serie din efter bara tolv veckors samlande!
På cdon.com kostar hela serien 449 SEK. Med endast två dagars leveranstid.

Expressen utlovar SNABB HJÄLP MOT DOMNAD HAND! 300 000 besväras. Förmodligen är de flesta frustrerade tonårspojkar.
För övrigt är MEGA-STORMEN ett härligt ord.

Men vad får jag se när jag gått en bit nerför gatan?
Jo:

Aftonbladet, 3/1 2012, version II

Nu har Wille och Astrid helt bantats bort och ersatts av att bankerna har nya knep som LURAR DIG PÅ BOLÅNERÄNTAN. Det är ett uppenbart ohederligt beteende! Att försöka lura hederliga anslagsforskare på detta vis och prångla ut två olika löpsedlar!? Hur går det till? Delas olika löpsedlar ut till olika butiker? Jag går en löprunda under lunchen och letar, och det visar sig att Wille och Astrid i huvudsak hänger i tobaksaffärer, medan boräntan klär Pressbyråer, 7-Eleven (på eftermiddagar) och ATG-ombud i allmänhet. Kommer det att fortsätta vara så? Forskningsprojektet sväller! Finns det någon tanke bakom? Kommer det att se likadant ut andra dar?

Följ mig.

Den tredje skola bliva den första! 1/1

Vän av ordning kanske undrade lite över en sak igår? (Förutom förvirringen med hur många kilo som vilken tidning ville vi skulle gå ner på hur lång tid...) Ska han verkligen börja ett årsprojekt av denna dignitet den andra januari? Ja, det hade han faktiskt tänkt, för i sin enfald så hade han fått för sig att inga civiliserade tidningar utkom på nyårsdagen.
Och det är naturligtvis sant, men nu pratar vi ju Aftonbladet och Expressen här. Jag bekymrades alltså en smula av att jag missat att dokumentera en uppsättning löp.

Det är tur att man kan lita på 7-Eleven i korsningen Kungsgatan-Vasagatan! Av någon anledning byter de inte ut sina löpsedlar varje dag, eller ens var tredje. Och si, därför kan jag presentera:

Aftonbladet och Expressen, 1/1 2012.

Aftonbladet toppar, nyårsdagen till ära med Årets stora kärleksastro, och någon får gärna berätta för mig när "astro" gick och blev ett eget ord. Läste idag med stor behållning Språkrådets nyordslista för 2011, och där var det inte med. Astron illustreras av Danne och Vickan såklart, för vilka kan vara mer kära (eller för den delen större stjärnor) än de?
Andra halvan av löpet avslöjar REINFELDTS LYXGÅVA TILL EX-MINISTERN! På så vis glider ordet "ex-minister" lite oväntat upp som ledare i tävlingen om vanligast löpsedel-substantiv 2012! Att sätta "ex-" framför olika titlar och begrepp är ett vanligt, platsbesparande knep. Det går vi in på lite närmare när det kommer ett roligare exempel.
Reinfeldt står och "strör guld över Bo Lundgren". Det är väl trevligt att de tycker om varandra inom moderaterna, till skillnad från socialdemokraterna? Hur man än gör har man ändan bak och rubrikerna framför sig.

Expressen listar DE UNDER 35 MED HÖGST MÅNADSLÖN I CITY! Namn! Ålder! Inkomst! Jag saknar dock ett uttryck? Vad är det egentligen dom anser sig ha?
Och så ska man naturligtvis rasa i vikt med nya franska succémetoden! Är det samma metod som de dagen efter avslöjar skalar av en sex kilo på sex veckor (och ingenting annat!) eller en annan metod. Köp och läs!!
Nävisstnä, 7-Eleven, det går ju inte....

På eftermiddagen hade de bytt.

Vad kom först, såget eller hånet? 2/1


Metro, 2/1 2012

Metro behöver inte sälja lösnummer och har alltid haft en lite mer renskalad löpsedel. Dagens exemplar ger ändå ett lite trött intryck, den här nyheten har väl funnits i Metro alla dagar sedan tidigt i höstas?
Men en sågning är en sågning och det är ju klassisk löpsedelslingo. Ska bli spännande att se vilket folk kommer göra mest på löpsedlarna i år, såga, håna eller rasa?

Dessutom ligger Metro i framkant och avslöjar att de kommer att berätta hur HELA 2012 blir, redan i årets första nummer.

Banjo-Herren märker ord - i ny blogg! 2/1


Aftonbladet och Expressen, 2/1 2012.

Båda tidningarna ståtar med bantningsmetoder. Aftonbladet smäller högst med sex kilo på två veckor, medan Expressen fegar ur med fyra kilo på fyra veckor. Tidningarnas alla feta läsare förväntas att kasta sig över stånden för att läsa hur de ska infria sina nyårslöften. Betyder Expressens försiktighet att de inte tror sig ha så feta läsare? Blir man fet av Aftonbladet?

Aftonbladets stora nyhet är dock att LINDARW BERÄTTAR OM SINA SEXMÖTEN MED KÄNDA MÄN och hotar i lite mindre stil att avslöja namnen i ny bok!
Uttrycket "i ny bok" används ganska flitigt inom fånig journalistik. Att boken i fråga är eller kommer att vara ny känns något redundant i just det här sammanhanget, annars hade det ju inte varit mycket till hot. På aftonbladet.se måste man naturligtvis vara PLUS-kund (vad är det för folk som BLIR det?) för att läsa om detta och eftersom det är dyrare och mer av en uppoffring räcker det inte där att agna med det lama "ny bok", där ska Christer skriva en "sexbiografi". Jajemän! Känner Mille Markovic till den?

Slutligen konstaterar vi att Expressen bränner hela löpsedeln på nyårslöftetemat och påstår sig veta hur man sparar 70 245 SEK på ett år! Bara genom att låta bli att köpa Expressen kommer man halvvägs.

Projektbeskrivning

Välkomna till 2012!
I år hade jag två nyårslöften, ett seriöst och ett oseriöst. Det seriösa lämnar vi därhän för tillfället, men det oseriösa ser ni början på här och nu.

Jag har länge gått och funderat på vilket ämne som är det vanligast förekommande på tidningarnas löpsedlar. Själv tror jag att det är vädret. Eller möjligen döden, och med det menar jag läsarens risk för densamma genom att bete sig helt normalt.
Finns det trender? Finns det kanske dolda budskap? Kan löpsedlar vara en dold kvinnosjukdom? Här avslöjas löpfusket - vi kommer att ha hela listan!

Används vissa uttryck och stilar oftare av vissa tidningar än andra? Är tankstreck en Aftonbladet-grej? Varför har Metro löpsedlar över huvud taget?

Hur hade jag tänkt ta reda på allt detta? Enkelt, jag ska kartlägga samtliga Aftonbladets, Expressen/Kvällspostens och Metros löpsedlar under 2012 för att få ett statistiskt underlag. Bilder och kommentarer kommer att publiceras här varje dag (i princip).

Jag hoppas ni ska följa mig och finna läsningen och resultaten underhållande.

RSS 2.0