Scrabble för nybörjare

Tillbaka från Masters med en sjundeplats i bagaget, vilket inte alls är fy skam, så tänkte jag att en lämplig frukandidat förmodligen behöver lite baskunskaper i denna ädla sport. Hur spelar man? Och hur spelar man bra?
Låt oss börja med brädet:

Ovan ser ni hur det ser ut när alla brickor är utlagda. Brädet består som synes av 15x15 rutor, varpå det uppenbarligen är meningen att man ska lägga ut ord i ett korsordsmönster. Den uppmärksamme läsaren och bildtittaren noterar snabbt att rutorna på spelbrädet inte har samma färg. De rutor som inte är mörkgröna kallas poängrutor. Belägger man någon av dessa rutor påverkas dragets poäng. Poängrutor finns av typen "multiplicera bokstavspoäng" och "multiplicera ordpoäng". Mer om dem senare.

Vid spelets början är brickorna (de gula fyrkantiga plastbitarna med bokstäver på) undanstoppade i en påse av varierande färg. Framför varje spelare (i tävlingssammanhang alltid två) står ett ställ med plats för åtta brickor, varå man placerar ur påsen plockade sju. Logiken i detta är ifrågasättningsbar. Plockar man upp åtta blir man straffad i så måtto att motståndaren får plocka bort en som väljs ut på ett sätt vi inte närmare berör i detta avsnitt.

En av spelarna börjar. Vem som börjar kan avgöras genom lottdragning, d v s att varje spelare drar en bricka ur påsen och den som drar den bokstav som kommer före den andras/andres i alfabetet börjar. Det finns även en Örebro-skola inom lottdragningen där det gäller att dra brickan med den högsta poängen för att få börja. Vanligast är dock bokstavsordningsprincipen. Mer om poäng för bokstäver senare. Vinst av lottdragningen innebär att man får "fördel". Har du fördel får du välja en av två bra saker, att antingen börja eller välja sida. Det är bra att börja, men innebär också att du tvingas att spela så här:

Det första du gör är att ta brickor att sätta på ditt ställ. Stället ses i nedankanten på bilden här ovan (i ovankanten på bilden ännu ovanare). Kom ihåg vad vi sa om att inte fylla stället! En bra minnesregel är "Jag har sju, sluta nu!" Nu ska du försöka bilda ett så bra/långt/poänggivande ord som möjligt. Få inte panik om någon bricka inte innehåller någon bokstav! Denna bricka är i de flesta fall en joker och kan användas som vilken bokstav du vill. Som exempel se övre högra hörnet på bilden ovan, eller nedre vänstra på översta bilden för läsbarhetens skull. Där är första och andra brickan i ordet båda jokrar, och representerar bokstäverna F och O.

Du kommer vid en första närmare anblick av brickorna se att de förutom de stora bokstäverna även är begåvade med en liten siffra. Denna siffra anger grundpoängen man får för denna bricka. Ett vanligt A ger 1 poäng, medan lite ovanligare K och M ger 2. Allra högst poäng, 10, ger Z. H ger 2 poäng. Det är skandal.

Nu är det dags att börja spela. Medan du funderar på sitt första drag får den andra spelaren greppa påsen och plocka till sig de brickor som kommer utgöra hennes/hans öppningsställ. Ponera att du har bokstäverna ABEEFRK på ditt ställ. Du hittar ordet FEBER. Nu ska detta placeras ut på brädet, men hur?
Jo, i mittrutan på brädet finns en ruta med en femuddig stjärna på. Denna måste beläggas med någon av brickorna. Sagt och gjort. Det finns olika skolor i placeringen av första ordet, vissa brukar av princip lägga en vokal i mittrutan, även om detta avfärdats som en vandringssägen bland etablerade tävlingsscrabblare, men de flesta försöker placera ordet med tanke på möjliga följddrag. Eftersom detta är Scrabble för nybörjare lägger vi inte ner så mycket energi på detta. Du lägger ut ordet mitt i, med B på stjärnrutan.
Nu vidtar poängräkningens svåra konst. Här förenas ordkunskap och matematik. F ger 3 poäng, E och R ger 1 vardera och B ger hela 4 poäng. Poängen för var bricka adderas. 3+1+4+1+1 = 10. Dessutom får du dubbla poängen eftersom rutan med stjärnan inte bara är startruta utan även poängruta med värdet 2xordpoäng, d v s att poängen för hela ordet multipliceras med 2. Du annonserar muntligt den uträknade dragpoängen och skriver upp poängen i ett därför avsett protokoll.

Nu är det Spelare 2:s tur. Hon/han har dessvärre spelat 1000 tävlingsmatcher, kan hela SAOL utantill och lägger ut långa ord som du aldrig hört talas om, för poäng som borde vara omöjliga att få. Du förlorar med 300 poängs marginal.

Precis SÅ känns det att vara nybörjare. Fortsättningskursen tar vi en annan gång när jag inte heller har något annat vettigt att tillföra bloggen.

Kommentarer
Postat av: karin

Ok! Tack för förklaringen... verkar hyfsat enkelt att förstå baskunskaperna (och jag är fortfarande inte riktigt på det klara med hur exakt det skiljer sig från alfapet... men men).



Synd bara att du då är en expert som skulle vara tvungen att dumma ner dig för att ge en sådan som mig ens en chans. För så kan man ju inte ha det... Alltså först en längre tids studie i SAOL. Hmmm

2010-01-25 @ 20:34:56
Postat av: matilda

misströsta inte! du kan ju tjuvträna på betapet! dessutom så är det rätt många nybörjare som slått de över tusen liksom rätt många som står på typ 940 som gjort detsamma... vi har det inte lätt men det går det gör det! och de som är på tusen behöver inte dumma ner sig alls eftersom det har lite med brickor att göra med men det är skillnad på spelare och spelare det inser tom bra det roliga är inte alltid att vinna det roliga är när man känner att man spelar bra och lär sig något fast däremellan är det ett skitspel som jag inte förstår varför jag älskar så!

2010-01-25 @ 22:10:21
Postat av: Banjo-Herren

karin: Det skiljer sig förmodligen inte alls från det du minns som Alfapet. Men det som är Alfapet idag är ett på många sätt olikt spel.



Och matilda har också rätt, speciellt om det där med skitspel. ;)

2010-01-26 @ 08:58:19
Postat av: hoggis

Det där brädet känner jag igen. :-)

2010-02-03 @ 12:43:03
URL: http://www.nordblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0