Hur funkar dom?

Människor före morgonkaffet....hur funkar dom? Halvsovande, griniga med gapande munnar stiger de på de allmänna färdmedlen och börjar bete sig ytterst egendomligt.

Studie nummer 1:
Långhårig ungdom av obestämbart kön i full tunnelbanevagn står och läser Metro under färd. Högst 20 centimeter från personens hand befinner sig en av dessa gula metalltingestar som i folkmun kallas handtag. Inte lika långt från personen på vardera sidan om denna befinner sig två medpassagerare, i fortsättningen kallade medtrafikant 1 och medtrafikant 2. För varje gång tåget ändrar hastighet snubblar den läsande ungdomen först framåt ett par steg, sedan bakåt (eller tvärtom med tanke på om ändringen i hastighet är accelererande eller retarderande) ovillkorligen inbumpandes i medtrafikant 1 respektive 2 (eller tvärtom enligt samma princip som i föregående parentes). Detta händelseförlopp kan omöjligen uppskattas av varken medtrafikant 1 eller medtrafikant 2, och den Metro-läsande ungdomen har en lika elementär som genial lösning inom omedelbart räckhåll nämligen att sluta läsa den där jävla tidningen och håll i dig, grabbhalva!!! Implementationen av detta uteblir tills samtliga personer i studien stiger av. Till studieobjektets försvar bör sägas att varje danssteg ackompanjeras av en kort ursäkt.

Studie nummer 2:
Gruppbeteenden vid avstigningsprocedur. Gruppbeteenden är inte lika beroende av tid på dygnet. Grupper beter sig som otympliga jätte-Scrabblebräden oavsett när de beter sig. Det har på senare år i Stockholm utvecklats en ny av- och påstigningskultur på tunnelbanan. Som de flesta som känner mig vet så bodde jag i Stockholm fram till 2002 då jag flyttade till Bryssel för att förra året flytta tillbaka till Kungl. Hufvud. När jag flyttade från Stockholm så gick påstigande undan och släppte ordentligt av alla avstigande först. När jag kom till Bryssel frapperades jag av att de påstigande hela tiden bildade en svårgenomtränglig köttmur för de avstigande. Jag ondgjorde mig över detta vid otaliga tillfällen med argumentet: "Så gjorde folk aldrig i Stockholm!" Och så, när jag flyttar tillbaka till Stockholm så visar det sig att det där skitbeteendet har kommit hit också! Vad tänker ni på som står där och väntar på tåget? Tror ni på allvar att det går fortare om ni hindrar folk från att stiga av? Tror ni möjligen att det skapar god stämning så att den allmänna folkstressen inte ökar och gemene man inte blir mer irriterad och våldsbenägen mot exempelvis gemene kvinna om ni står där och blockerar vägen?

Studie nummer 3:
Försäkringsbolagsarbetare, omkring 36 år gammal. Innehar kaffebryggare och eget kaffe i hemmiljö. Lämnar trots detta lägenheten utan att först brygga och dricka första koppen. Delvis p g a detta sitter han på tåget och är lättretlig på enkla mänskliga beteenden, i det uppbyggandes en orolig mage, hög puls och dåligt humör. Tiger och lider sig igenom färden till kontoret där den hägrande kaffeautomaten till slut belönar honom med något som endast en gång i veckan (efter att Va'gott-tanten har varit och servat maskinen) kan liknas vid gott kaffe. Gå upp lite tidigare på morgonen, sätt på j-la bryggaren och ta en kopp innan du åker hemifrån, grabbhalva!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0