Banjo-Herrens Schlagerkalender - Lucka 22

Jag erkänner. Jag är drabbad av Thorleifs-feber. Skandal att de åtminstone inte gick till Andra Chansen. Jag och Ben-Slirran var rörande eniga om att de stod för kvällens starkaste glädjepiller. Och faktiskt fick jag mitt under låten en vision av att det hade kunnat gå hem i Moskva. Exotiskt, helgalet, spännande. Folkdans och saxofoner.
Jag hoppas febern går över snart.

Men vad var det där för snedseglade maskeradkufar som gjorde volter ända in i Andra Chansen? Higher kan vara den mest patetiska skitlåt som någonsin fått en Andra Chans. Vad tänkte ni med, svenska folk? Såg ni månne lettiska sjörövare för er inre syn? Jag rasar.
Att Sahlene och Haukaas floppade var kanske en överraskning, men de föll på en väldigt viktig sak; de hade absolut inget samspel sinsemellan. Dessutom hängde ju inte refräng och vers ihop för fem devalverade schlageröre.

Och Agnes floppade inte, trots den förfärligt sura tonen i början av framträdandet. En sådan ton fällde Lizette Pålsson till marken 1990, men hon var ju i och för sig inte med i Idol några år före, så hon var naturligtvis mer sårbar. Och så var  hon ju dessutom klonad från en porslinsdocka. Då är man ömtålig.

Summerande årets bidrag kan jag bara säga att det var bättre förr. För 50 år sedan var det exempelvis jättebra.

Lucka 22

Om läppsynken är dålig så får jag skylla på att Banjo-Fadern och Banjo-Modern tagit bort högtalarna från sin dator.

Banjo-Herrens Schlagerkalender - Lucka 21

Äntligen börjar det likna något!
Morgondagens deltävling verkar inte bara bli den sista utan även den klart bästa.
Sarah Dawn Finer höjs till skyarna på flera olika sätt, både av kritiker och scenteknik.
Malena Ernmans bidrag kan bli hur pampigt som helst. Där har ni nog de två bidrag som kommer gå vidare direkt till Globen.

Men jag undrar om Ingela Pling Antikrist Forsman lider av tvångstankar? Jag kan se henne där i sin skrivarstuga, författandes den sjuttielfte schlagertexten för dagen, och precis när hon är klar så går hon tillbaka, suddar ut valfritt trestavigt ord och ersätter det med "stjärnorna". De där envetna brinnande gasmolnen måste tydligen vara med varenda gång!
Susanne Alfvengren klarar av att sjunga en sån här text ändå, utan att det låter patetiskt. Hon ligger bra till för Andra Chansen.
Sen får Thorleifs och Sahlene/Haukaas slåss om den andra platsen i Norrköping.
Agnes blir kvällens flopp. Kom ihåg var ni läste det först.

I dagens lucka återfinner vi en av morgondagens tävlande. Han har varit med varenda år sedan 2004, och detta var hans första försök.

Lucka 21

Vi får se om jag kommer till att skriva i morgon. Det ska inte vara några problem, men man vet aldrig.

Allergier

Man kan vara allergisk mot alla möjliga saker.
Farmor Gunborg sa sig vara allergisk mot gula servetter. Men jag misstänker att det bara var retorik för att poängtera en ståndpunkt.

Själv är jag inte mig veterligen allergisk mot något. Jag har länge försökt hävda att jag är allergisk mot potatis, men då skulle jag ju inte kunna äta pommes frites eller chips, vilket jag onekligen kan. Mina förhoppningar står till att det är något ämne i potatisen som försvinner vid fritering som jag inte tål, för annars skulle ju min aversion bara vara pjoskighet, och pjoskig kan man ju inte tillåta sig att vara, eller hur?

Men nu har jag kommit och tänka på ett egendomligt sammanträffande. Idag åker jag hem till Åhus för att i helgen fira Banjo-Moderns 70-årsdag. Jag har varit sjuk hela veckan. För två år sedan fyllde Banjo-Fadern också 70. Hela veckan innan vi åkte ner och grattade honom så var jag hemma från jobbet sjuk. Och trogna läsare kanske minns hur det var med mig i samband med Ben-Slirrens 40-årsdag i fjol? Jajamän! Jag var sjuk!

Kan man vara allergisk mot familjejubileum???

Banjo-Herrens Schlagerkalender - Lucka 20

Det där med schlagerminnen var ju kul. Jag spinner vidare.
Fr om 1978 har jag bara missat festivalen p g a utlandsvistelse. I början lärde man sig att Tomas Ledin alltid var med, och att hans låtar var dåliga.
1978 var det Miss Decibel som var den stora favoriten.
Från 1979 minns jag inte så mycket mer än att jag inte gillade Satellit. Jag vet inte vad jag hade emot långhåriga killar, men jag kom ihåg att det var där skon klämde.
Så 1980 fick jag min första egna, stora favorit. Janne Lucas hade ganska mycket draghjälp av att han var kapellmästare i Vi i Femman. Texten till Växeln Hallå är ingalunda något mästerverk, men om man jämför med 1981 års Janne Lucas-bidrag "Rocky Mountain" så var den redo för August-priset, om det priset hade funnits då. Och delats ut till schlagerkompositörer. Som tur var vann äntligen Tomas Ledin detta år, och sedan dess har vi sluppit honom i schlagersammanhang.

1981 så återfanns i startfältet en titel som även poppar upp ur lucka 20. Men det är naturligtvis inte samma låt, ingen av låtarna från 1981 års final skulle platsat ens på en topp 200-lista. Nej, den tacksamma titeln var som gjord för återvinning och kom tillbaka 26 år senare. 17:e plats på min favoritlista, vi börjar komma in på låtar jag skulle kunna lyssna på 20 gånger i sträck utan att tröttna.

Lucka 20

I morgon släpps en minut av de sista åtta låtarna i årets startfält. Fatta hur spänd jag är på att få höra Malena Ernmans låt.....

Demonutdrivning

Det är inte bara jag som har varit krasslig senaste tiden.
Lilla kära Hosabit, min laptop, har betett sig underligt och på gränsen till ohyfsat en längre tid.
Det börjar redan vid uppstart. Var skulle det egentligen annars börja....
Det har varit omöjligt att komma in på internet förrän alla andra program startats, vilket har gjort att jag blivit tvungen att göra något annat under de första tre minuterna efter start. Ja, det tar TRE minuter att starta upp allting, uppenbarligen.
"Något annat" i förra stycket har för det mesta blivit ett parti MS Röj, vilket tenderar att gå över till att bli flera partier MS Röj, vilket i sin tur kan spoliera timmavis av kvalitetstid.

Sedan, när jag väl  slitit sig ur minröjarens klistriga nät och kommit in på internet, så går jag till Gmail-inboxen och hittar ett par mail från vetgirig.nu. Dessa påminner mig om att jag har viktiga frågor att svara på i VetLigan, LagLigan, Topplistan, LagCupen, Nissekampen 1, Nissekampen 2, VetCupen, CupFrågan, FrågeLigeCupKampen, osv osv. Många mail blir det, och många frågor.
(För er som inte upptäckt det ännu; vetgirig.nu är en förtjusande sida på internet där man kan tävla i frågesport.)
Väl inne på vetgirig.nu för att fullfölja mina plikter i frågesportssvängen så händer det med till visshet gränsande sannolikhet att skiten träffar fläkten och internet är tvunget att stänga en stund. Man vet inte när det händer, men vet inte när det händer, det enda man vet är ATT det händer. Och så sitter jag där med lång näsa och förlust i matchen som hela Gazonks ära hängde på. (Gazonk är mitt frågesportslag.)

Nåja, ingen idé att hänga läpp. Dags att blogga. Jag loggar in här och börjar skriva. Låt oss då säga att jag för ovanlighetens skull blir osäker på en stavning av ett ord. Vad vore då enklare än att öppna SAOL Plus, datorversionen av Svenska Akademins Ordlista, och kontrollera denna osäkra stavning? För Hosabit; mycket. Så fort jag öppnar SAOL Plus så hänger datorn sig och jag blir tungen att starta om alla program!

Alla dessa saker skulle man kanske kunna leva med, men det som skedde i går blev droppen.
Plötsligt kunde jag inte titta på YouTube-filmer!
Hur administrera Banjo-Herrens Schlagerkalender om jag inte har tillgång till YouTube, jag bara frågar?
Efter endast en kort stunds tankeverksamhet stod det hela såsom klart för mig. Det var ju solklart vem som var boven.
Jag laddade ner Mozilla Firefox gratis från nätet och installerade honom som min nya webläsare istället. Nu funkar allt som det ska.

Internet Explorer är ondska.

Banjo-Herrens Schlagerkalender - Lucka 19

Vad är egentligen mitt tidigaste schlagerminne?
Jag är lite för ung för att minnas ABBA:s seger i Brighton. Istället så utgörs det av Eva Rydberg, och det är inte ens något musikminne.
1977 skulle Sverige göra comeback i schlagersvängen efter ett uppehåll i protest 1976. På den tiden fanns det en tidning som hette Röster i RadioTV som var, näst Kalle Anka, veckans höjdpunkt i postskörden för en redan läskunnig nästansexåring. Melodifestivalveckan pryddes tidningens omslag av de deltagande bidragen och jag minns att jag höll på Eva Rydberg, för hon var ju rolig i barnprogram. Och så tyckte jag det var konstigt att sången hon sjöng hette Charlie Chaplin, eftersom jag kände till vem det var. Var det helt säkert att det inte var Charlie Chaplin som skulle sjunga om Eva Rydberg? Dom var ju lika roliga.
Sen var det väldigt förvirrande att Beatles skulle vara med. Och vad betydde Forbes? Och var det verkligen Beatles på bilden? Jag tyckte dom såg tuffa ut, näst intill lite otäcka.
Så var det en gammal gubbe med och spelade fiol, och han skulle tydligen sjunga om min kusin Ola. Redan då snurrade ju hela världen runt mig och dem jag kände.
Jag skulle verkligen vilja se det där RiR-omslaget igen. Undrar om någon tokdåre lagt upp dem på internet....

Från ESC det året minns jag bara att Banjo-Fadern tyckte det var skönt att Sverige gjorde dåligt ifrån sig så vi inte skulle behöva betala det där kalaset med skattepengar nästa år.

Gårdagens lucka blev misslyckad. Jag tokade till det, och kan väl bara skylla på feberhallucinationer. Trogna kommentarläsare har redan fått länken, men jag flyttar upp den i ordinarie text också. Jag stavade helt enkelt fel till tjejernas gruppnamn.

Lucka 18

Det bästa är nästan körens underbara fuldans.
Nu över till dagens lucka som är mera schlager-mainstream. Den här hör egentligen till den sönderspelade kategorin och tyngs ner av detta, dock inte så mycket som vissa andra av den här underbara Galpal Vera K-look-aliken. Fast på den tiden var de inte lika lika, även om de kommer från samma stad.

Lucka 19

Hur gick det då för Eva Rydberg 1977? Jo, hon blev 7:a. En riktig skitlåt.
Ett sjukt paradis

Ibland när jag sitter på mitt jobb och tycker att tiden har fastnat i kvicksand så kommer jag på mig att tänka att det skulle vara lite soft att vara sjuk ett par dagar. Bara ligga hemma på soffan och titta på dåliga TV-serier, surfa på nätet och bara dega med gott samvete.

Och nu sitter jag där och det är precis så soft som jag misstänkte.
Om man räknar bort hostattackerna, huvud- och ledvärken, febern och tröttheten så är det här underbart.
De få minuter som passerar mellan lungupphostningarna kan bara beskrivas som ljuvligt avslappnande.
Och så mycket kvalitetsunderhållning man får sig till livs på TV! Det är fascinerande att se hur många avsnitt av Roseanne TV4 Komedi kan klämma in i en dags TV-tablå!

Host, host!
Aj!

Banjo-Herrens Schlagerkalender - Lucka 18

Ibland dyker det upp udda fåglar i schlagerbuskarna. Caroline af Ugglas är ett bra exempel, även om hon tack vare På Spåret gått och blivit mer folkkär än hon egentligen vill stå för. Fröken Marie Lindberg var ett annat skolexempel (hihi!) på någon som inte riktigt passade in.
Jag brukar inte gilla dem. Schlager är schlager och det ska vara två verser, två refränger, stick, tonartshöjning och en sista refräng. Det ska vara fuldans och handvift över huvudet och så ska det allra helst vara upptempo.

Men ibland så flyger även en udda fågel rakt in i mitt schlagerhjärta och bygger bo. I detta fall var det inte många andra som uppskattade de två sångfåglarna och de slutade långt ner i sin delfinal 2007. Liten revansch blev det för dem när Ryssland samma år skickade ett bidrag som var mycket likt deras.

Men vad ända in i.....

Är det möjligt.....!?!

Låten som skulle hoppa fram ur lucka 18 finns inte på YouTube!!!
Jaha, vad göra....det vore ju fusk att bara lägga in en annan som ersättare....
Jaja, eftersom det här förmodligen bara intresserar fanatiker som antingen köpt eller laddat ner samlings-CD:n från 2007 så kan alla ni ta fram den och spela spår två från CD nr 2.

Eller så kan ni ladda ner den här.
Vilket antiklimax....


Två sidor av samma humormynt

Det blev bara halv dag på jobbet idag. Utslagen av förkylning gick jag hem efter lunch. Jag tänker inte riskera att inte kunna åka ner till Åhus i helgen bara p g a pliktkänsla. Dessutom hjälper jag inte till genom att gå och hosta på alla kollegor så att de också blir sjuka.

Ändå hann jag med att uppleva två exempel på humor som jag känner att jag bara måste återge.
I gårdagens schlagerkalenderlucka berättade jag om min kollega Dingela som inte tycker om folk som gör sig lustiga på andras bekostnad. En sak hon däremot gillar är att med jämnna mellanrum skicka ut s k roliga mail till hela avdelningen för att "lätta upp stämningen". Och i morse fick vi allihopa detta i inboxen:

"Godmorgon!!!

Detta borde NI klara inte så svår så här på en tisdagsmorgon!!!! :) 
Svår gåta!!!!
Två chilenare , en muslim , tre Kosovoalbaner , tre finnar,
en turk samt 2 st afrikaner var ute och åkte minibuss
i Sverige en vacker sommardag ........................
VEM körde bussen ??? 
Svar: Kriminalvården."

Ja, vi har bl a en kosovoalban och en finne anställd på avdelningen. Hade jag inte mått dåligt redan innan så hade jag börjat göra det när jag läste.


Jag och Mega-Me satt och hostade ikapp på förmiddagen och klagade på att vi inte skulle ha möjlighet att kunna träna efter jobbet eftersom vi var sjuka. Skillnaden var att jag skulle ha spelat Scrabble och han skulle ha lyft skrot. Jag frågade honom om han tränade ofta.
"Jo", sa han. "Men en gång när jag stod och lyfte så kom polisen in och tog mig."
"Va, är det sant? Vad hade hänt?"
"De anklagade mig för att bryta mot tyngdlagen."

Det kommer nog att gå bra, det här samarbetet.


Banjo-Herrens Schlagerkalender - Lucka 17

Sedan jag började med schlagerkalendern har jag märkt av en markant ökning av antalet läsare här. Det är naturligtvis kul. Välkomna alla schlagerdiggare. Idag ska vi ge oss in på topp-20 på min lista över mina schlagerfavoriter genom tiderna.

Men innan vi öppnar dagens lucka måste jag få berätta om Dingela.
Dingela är ännu en av mina kollegor. Dingela är, som kanske framgår av namnet, något enfaldig. Dessutom är hon envis som synden. Under fikarasten idag satt hon och ondgjorde sig över Melodifestivalen i allmänhet och Petra Mede i synnerhet.
"Hon bara står där och pratar hela tiden, och det ska bara handla om henne och så gör hon sig hela tiden lustig på andra människors bekostnad och så är hon så grov i mun hela tiden!!! Varför måste hon ha sånt fult språk? Jag saknar Björn Gustafsson!!!" Bla bla bla....
Jag kände mig nödgad att ta min idol i försvar. Egentligen tänkte jag undra över hur Petra Mede över huvudtaget kan göra sig lustig på andras bekostnad om hon bara pratar om sig själv hela tiden, men eftersom jag visste att ordklyverier aldrig bet på Dingela så drog jag till med en försåtlig fråga istället.
"Jaså, men vad tyckte du om Henrik Dorsins sång då?" (För de som inte vet det så är det Henrik Dorsin som gömmer sig bakom den misslyckade Pihlman i mellanakternas vykortsfilmer, ni vet han som sjöng om sin farfars könssjukdomar i lördags.)
"Jamen, det var ju jätteroligt! Han är en riktig komiker!" utbrast Dingela och sken upp.
"Men om det var någon som var grov i mun så var det ju han? Han svor ju i varenda mening!" påpekade jag.
"Men det är ju vad man kan vänta sig från honom!"

I Dingelas värld ska alla komiker komma från Göteborg. Och vara män. 
I schlagervärlden är alla åsikter tillåtna. Fast mest ens egna.

En av mina fasta åsikter är att ballader generellt är av ondo. Därför lär det inte förvåna någon som känner mig när jag säger att på tjugonde plats på min lista finner vi den högst placerade balladen, Det här är ofantligt vackert. Varken förr eller senare har jag hört så innerlig känsla i en sång. Hon borde vara placerad mycket högre. Vad tänkte jag egentligen på? Jaja, gjort är gjort.

Lucka 17

I morgon blir det nog många höjda ögonbryn över låtvalet. Vi ses då!

Den högste

Ny termin på Sigrids försäkringsskola betyder nya praktikanter.
Den här gången tar banken in tre praktikanter, eftersom de är gratis. Och dessutom betydligt mer ambitiösa och effektiva än de fast anställda.
Tre av oss utsågs till handledare. Det blev jag, Ordbajs-Chrille och Döds-Monica. Hon kallas så för att hon jobbar på gruppen som handlägger dödsfall, en ganska central funktion i livförsäkringsbranchen. Alla på den gruppen kallas Döds- i tillnamn. Min kollega Gobo, som för tillfället hjälper till på dödsfallsgruppen på halvtid kallas följaktligen Halvdöds-Gobo.

Ordbajs-Chrille tog genast hand om sin praktikant på bästa sätt. Han lärde honom snabbt sina starkaste superkrafter; att gå omkring och göra ingenting medan man ser upptagen ut och småpratar med sina kollegor. Eftersom det inte är semestertider än på länge så har Ordbajs-Chrille utökat sin repertoar med att fråga alla minst två gånger om dagen: "Fan ..... (infoga valfritt namn), hur länge har du jobbat på banken nu igen?" Ordbajs-Chrille börjar alla sina meningar med ordet "fan". En mycket egendomlig vana. Han är från samma trakt som Banjo-Modern, så jag är ganska säker på att det inte är dialektalt.

Jag såg fram emot att få en praktikant att forma. Dessutom har vi blivit så vana vid Sigrids ovärderliga hjälp så det var extra välkommet att direkt få en ersättare till henne. Vad jag visste var att han hette Fredrik och var 27 år gammal, hade bott utomlands en tid och verkade rätt sent ha funnit sin karriärväg. Han var med andra ord redan ganska lik mig. Jag såg framför mig ett blivande radarpar, den vise fond-sensaien och hans unge, lille elev som var ivrig att lära och såg upp till Banjo-San.
Så kom han då i morse, vi presenterades för varandra och jag visade honom runt, sedan började jag lära honom fondförsäkring. Han verkar både ivrig och kapabel till att lära sig. Men det var en sak som störde bilden jag målat upp. Framåt lunch var jag bara tvungen att fråga honom rakt ut.
"Fan Fredrik, hur lång är du egentligen???"
"2.02, Coolt, va?"

Jag tror jag ska kalla honom Mega-Me....


Banjo-Herrens Schlagerkalender - Lucka 16

Såg ni?
EMD fick ihop numret till slut och mitt uppgivna tips kom på skam. Härligt! Jag har gått omkring hela dagen och nynnat på Baby Goodbye. Hoppas bara inte någon officiell kanal hörde mig så att de riskerar diskning....

Annars var det ju ett skrämmande blekt startfält igår. Velvet virrade bort sig i krinolinen och Maja Gullstrand var helt oförståelig. Hörde ni förresten vilken låt Rickfors bidrag var ett plagiat på? Självklart var det Håll om mig med Nanne Grönwall från 2005! Inte konstigt att han kom så högt upp som femma!
Faktiskt tyckte jag att den som gjorde ett gediget arbete, utöver EMD, var Sofia! Det var stort jubel i Scrabble/Schlager-soffan när hon blev internationella juryns val. Och jag tror faktiskt att hon går ända till Globen! Men där lär hon bli sist.

Petra Mede är en gudinna! Inledningsnumret med spexande leksingar var obetalbart. Hon har verkligen hittat sin form.

Och mitt under tionde ronden i Uppsala Öppna så fick jag plötsligt sånggruppen Ritz' slutpose från festivalen 1985 på näthinnan och var nästan tvungen att gå ut. Schlagernostalgi är the shit.

Det måste bli bättre låtar, dock. Nästa vecka har vi Agnes och Sahlene med Haukaas att se fram emot. Det kan bara bli bättre!

Ni har väl förresten sett snubben som gick och vann i Norge i helgen? Han blir farlig i stora tjottaballongen, inte bara för att det är en stark låt, utan för att han dessutom är från Ukraina ursprungligen. Det här lär gå hem på båda sidor om den fallna järnridån.

Men det där var en bonus. Nu över till den riktiga lucköppningen.
En av melodifestivalens mest envisa försökspersoner måste ju få med ett bidrag åtminstone på listan. Och denna är min favorit av hans.

Lucka nr 16

I morgon blir det lugnare tongångar när vi återgår till de söta flickorna igen.

Banjo-Herrens Schlagerkalender - Lucka 15

Vad nu? Redan lördag?
Faktum är att jag ska till Knivsta i morgon, och dit har tydligen inte internet nått ännu. Därför blir jag tvungen att publicera lördagens lucka redan idag. Men ni kan ju låta bli att läsa det här tills i morgon.

Idag (om ni följde instruktionerna i förra stycket) så är det ett par av deltagarna som får en ny chans i Mello. Sofia floppade för två år sedan, men fick sin revansch i lucka 2 på den här listan. Och Velvet gör sitt tredje försök. Förra året hade hon en ruskigt stark låt, men tyvärr en ruskigt svag röst. Ska det bli tredje gången gillt. Jag hoppas faktiskt det, men hon har fått lite loser-stämpel i festivalsammanhang.

I lucka 15 finner vi en dam som borde få en ny chans hon med. För två år sedan blev hon av med rösten lagom till delfinalen och hamnade sist med en av det årets fyra starkaste låtar. Mycket snopet, men kanske hon tröstas av sin 22:a plats på min lista?

Lucka nr 15

Men det blir naturligtvis Molly Sandén och BWO som går vidare. Inget har varit mer givet hittills under 2009 års festival. Det är för sorgligt. Knappt att man vill titta.

Banjo-Herrens Schlagerkalender - Lucka 14

Nu har morgondagens bidrag släppts (åtminstone en minut av dem) på svt.se, och det är faktiskt inte så lysande den här veckan. Men värst av alla är ändå den låt som utnämns till storfavorit.

Belägg Ingela "Pling" Forsman med näringsförbud nu! En slumpgenerator skulle skrivit mera begåvade texter! "Så vill stjärnorna, så vill gudarna!" Men lägg av nu då! Vi vet att du gillar stjärnor och himmelska grejor. En ängel flög förbi redan för elva år sedan. Hjärtat var fullt av ljus för två veckor sedan. Det är gräsligt, outhärdligt, hemskt!!!!
Det unika hände idag att jag inte nändes med att lyssna på hela minuten av STACKARS Molly Sandéns bidrag. Jag drabbades av ett så våldsamt illamående att jag var tvungen att stänga av.

Nej, då gillar jag Rickfors och Gullstrand bättre. Hurra för G:son! Han är en hänsynslös låttjuv, men han skriver åtminstone inte samma text om och om igen. Eller det kanske han gör, jag har ju inte hört alla bidrag som inte kom med....

Jag har för mig att han bl a skrev låten i lucka 14. Men så gick jag och kontrollerade innan jag skrev den här meningen och såg att jag hade fel. Han skrev dock den här gruppens tredje försök, som floppade.

Lucka nr 14

Det var en anonym läsare som klagade på att det bara var en massa söta flickor på min lista. Problem solved!


Idag och imorgon

Tänk ändå, idag gifte sig Andreas och Anna. Så där bara. Och utan att säga till i förväg.
Andreas och jag har känt varandra i 25 år och vi har gjort det mesta tillsammans. Det var han som var den andre permanente medlemmen i Dor-Eriks Lur. Han skrev musiken, jag gjorde texten. Det var på alla sätt en klok fördelning.
Jag har inte haft kontakt med honom sedan Janne dog. Men nu har jag ett par goda anledningar.

Men det får vänta till efter helgen för i morgon är det dags för Uppsala Öppna igen. Ni kanske kommer ihåg hur det gick förra gången? Jag ska försöka hålla mig hel den här gången, men faktiskt så har jag en oroande förslitningskänsla i både rygg och smalben. Men den här gången ska jag fullfölja, om jag så måste stå upp och spela.

Annars har det inte hänt mer än att inspirationen än en gång lämnat mig. Men den kommer säkert tillbaka när jag minst anar det.

Banjo-Herrens Schlagerkalender - Lucka 13

1990-talet var för sorgligt, rent schlagermässigt. 1994 är det klassiska bottenåret, när Roger Pontare och Marie Bergman vann före i princip ingenting. Inte en enda låt, förutom vinnaren kan på något vis anses minnesvärda. Sedan gick det långsamt uppåt i kvalité för varje år, och 1999 var riktigt hyggligt, med vinst i schlager-EM, precis som årtiondet börjat, som kronan på verket.
På min lista hittar man endast två bidrag från 90-talet.

Ett av dem finner vi i olycksluckan nr 13. Den här låten hade säkert lyckats betydligt bättre om det inte varit för upphovsmännen och den underliga texten. Det är direkt olämpligt att kombinera Bert Karlsson med avancerade samlagsställningar....

Lucka nr 13

Men vad tusan är "kärlekspartiklar" för någonting????


Banjo-Herrens Schlagerkalender - Lucka 12

Presspelningen av lördagens låtar har ägt rum och från att ha varit ganska svalt inställd till startfältet har jag blivit rätt så nyfiken.
En sak är i alla fall klar, redan nu. Molly Sandéns bidrag kommer att få mig än mer övertygad om att Ingela "Pling" Forsman borde beläggas med näringsförbud. Hennes inspiration försvann uppenbarligen någon gång under 90-talet, just före "Kärleken är" 1998. Tre minuter gräsliga klyschor och krystade metaforer väntas.

E.M.D. påstås komma till start med ett musikalinfluerat nummer. Mycket intressant, så länge det inte blir "Las Vegas II". Velvet och Sofia fyller discokvoten, och jag räknar med att de kommer att göra det på sitt sedvanliga sätt, ett sätt som endast jag kommer förstå.
Och om Rigo et cetera et cetera verkligen kommer låta som Lou Bega så blir inte det heller trist.
BWO har jag aldrig förstått mig på. Får se hur de blir i balladform. Men jag har i och för sig aldrig förstått mig på balladformen heller.

Damen i lucka 12 har jag däremot alltid förstått mig på med förtjusning. I fjol gjorde hon solodebut på ett mycket imponerande sätt, även om det inte räckte ända fram till Globen. Här blir hon 25:a.

Lucka nr 12

Rapport från skoskaften

Det är ensamt på toppen.
Dessutom blåser det.
Att vara kvinna när det är ensamt och blåser är säkert inte lätt.
Ibland vill man bara ta några steg ner från sin elfenbenstron och beblanda sig med den så kallade pöbelen.

Jag har funnit mig i att rent professionellt befinna mig i denna så kallade.
Jag sitter gärna på min kontorsstol och registrerar en försäkring. När jag är klar registrerar jag en till. Efter det så kan jag få för mig att,  om tillfälle ges, registrera ännu en. Sådär kan jag hålla på och vara ganska nöjd med det.
Extra festligt blir det om man registrerar en försäkring med ett nummer som följer någon logisk regel som gör det lätt att komma ihåg. Som exempelvis 12481632. Då kan man sitta och önska att det vore ens egen försäkring så man alltid lätt skulle komma ihåg det. Ännu bättre vore det förstås om ens bankkontonummer var av den typen.

Det är lätt att bli nördig av att jobba mycket med siffror. Dessutom är det lätt att jobba med siffror om man är lite nördig. Vad som kom först av den hönan och det ägget kan vara oklart i flera tillfällen. Fanns nördigheten där hela tiden, eller skapades den av att jobba med siffror?

En av mina favoriter i den här svängen av nummersammanträffandet är att jag och Ben-Slirren har samma fyra sista siffror i våra respektive personnummer. En annan, mindre matematisk, är att min far, farfar och morfar är alla födda på samma datum (fast olika år, förstås....). Den kombinationen torde vara helt unik i hela världen.
När jag registrerar ett personnummer letar jag alltid efter sådana abnormiteter. Och idag dök det så upp ett klockrent exempel. En kund hade samma fyra sista siffror som sin födelsemånad och -dag! (Och nu följer ett påhittat personnummer som illustrerar vad jag menar, jag kan ju inte använda det autentiska exemplet!) 710326-0326!
Eftersom jag vet att Telefonundvikarkvinnan är minst lika siffernördig som jag så ville jag dela med mig av detta halvt magiska ögonblick och sa därför:
"Vilket underbart personnummer!" riktat mot henne. Som svar fick jag en telefonsignal.
Hon var alltså inte där.
Däremot hörde jag en intresserad röst från andra hållet.
"Vad är det? Får jag se?"
Och där stod till min stora förvåning en av de högre cheferna i företaget och såg mer än genomsnittligt vänlig ut. Hon brukar i vanliga fall inte bevärdiga oss med en blick, men nu verkade det som hon bestämt sig för en charmoffensiv.
Jag svalde betet med hull och hår. Vi var ju i samma bransch, viss gemensam nördighet måste ju existera.
Jag visade mitt fynd.
"Vad är det med det?" fnös chefen. "Är du inte riktigt klok som går i spinn för en sån sak? Kan du inte ditt eget personnummer, eller?"
Och så gick hon därifrån med föraktfull ryggtavla.

Men hon försökte i alla fall. Det går säkert bättre för henne nästa gång.
Och för mig med, får man hoppas.....


Banjo-Herrens Schlagerkalender - Lucka 11

Inga större schlagernyheter idag. Crash har befunnits något hetare än Mums-Mums Zemmelröv i en vetenskaplig undersökning på aftonbladet.se. E.M.D. avslöjar att de var sängvätare som små. Det där sista är lite egendomligt att de avslöjar, kan tyckas. Men är det schlagersäsong så är det.

Om mannen som dyker upp i lucka 11 kan avslöjas att han numera jobbar på ett lunchhak som Telefonundvikarkvinnan frekventerar. Han jobbar som kassabiträde. Upp som en sol och ner som en pannkaka. Annat var det i en annan tid. Och ett annat rum.

Lucka nr 11

Ännu ett fall där ett taffligt framträdande sänkte ett bra bidrag.

Banjo-Herrens Schlagerkalender - Lucka 10

Man kan höra en schlager för många gånger. Ett bra sånt exempel är Högt över havet med Arja Saijonmaa. En gammal personlig favorit som ni absolut inte kommer att få se på denna lista. Den har blivit sönderspelad.
Likadant med samtliga svenska Eurovision-vinnare. T o m Waterloo!  Ingen av dessa fyra kommer hoppa ut ur någon lucka. Bara så ni vet.

Det här är min personliga lista, och vissa låtar som jag tror aldrig spelas i radio, men som jag själv funnit någon oförklarlig fascination inför, kan mycket väl ha övervärderats. Frida Muranius på 30:e plats var ett sådant exempel. Det var faktiskt att ta i att sätta henne så högt. Men gjort är gjort och i framtiden så kommer det bli värre, det lovar jag.

I lucka nr 10 hittar vi dock en riktig gammal goding som säkert flera tycker skulle hamna mycket högre. Själva uriginalframträdandet finns inte bevarat utan denna kommer presenteras med en rätt okänd video. Se hela! De två sångerskorna utför en obetalbar synkad handrörelse på slutet som borde bli standard vid varje framförande av denna odödlighet. Och kids, om ni undrar vad den ska betyda så kan jag berätta att det var så det såg ut när man slog telefonnummer förr i världen. Det kallades snurrskiva.

Lucka nr 10

Ja, det är en dubbad video. De sjunger på engelska egentligen. Otroligt komiskt.


Hallockupant

Titta inte nu, men det står ett monster i hallen.
Stort och tungt och tyst och svart står det där och vägrar flytta på sig.
Jag har fått min nya TV.

Vid niotiden i morse ringde de från posten och sa att de hade ett paket till mig från Net on Net. De undrade när jag kunde ta emot dem. Paketet skulle levereras någon gång mellan 17:00 och 21:00 (mellan Dover-Calais, trallala....) valfri dag så fort som möjligt. Jag tyckte att idag gick jättebra men undrade om de kunde tajma in så att de inte kom till mig förrän efter sex, så jag skulle slippa ta ledigt. Det var helt omöjligt, sa dom.
Hur kan en sån sak vara helt omöjligt??? undrade jag när jag lagt på, och anade föga att jag skulle bli varse detta förr än jag anat. 20-25 minuter förr än jag anade för att vara exakt.

Jag lämnade jobbet 15:55 och hastade ner till tunnelbanan i det vedervärdiga snöfallet. Väl på tåget konstaterade jag att jag var i mycket god tid, jag skulle vara hemma i Norsborg kvart i fem.
I Alby ringde mobilen. Som vanligt halvsov jag, men lyckades som av ett mirakel att få upp telefonen ur fickan innan mobilsvaret gick in.
"Banjo-Herren!"
"Är det Bongo-Herren?"
"Nej, det är det inte", sa jag yrvaket.
"Då har jag kanske fått fel nummer, jag skulle till en Bongo-Herren."
Äntligen vaknade jag till ordentligt och mindes att jag faktiskt heter Bongo i första namn. Bongo-Banjo-Herren. (Ja, naturligtvis heter jag något annat i verkligheten, vad tror ni egentligen om mig?)
"Vänta, nu fattar jag. Det är jag som är Bongo-Herren!"
"Var är du någonstans?" utbrast brevbäraren irriterat. "Jag har ett stort paket till dig!"
"Klockan är inte fem ännu...", försökte jag försvara mig med. "Jag är på väg. Min tunnelbana lämnar just Alby."
"Kör du bil?" frågade brevbäraren.
Javisst, jag körde upp bilen på tunnelbanetåget för att spara bensin, tänkte jag men sa:
"Nej, jag åker tunnelbana." Det hade varit dumt att reta upp ett varubud vars bärhjälp man behöver inom tio minuter. Av denna anledning fortsatte jag: "Jag är där inom tio minuter!" vilket jag också var.

"Vi får egentligen inte leverera före klockan fem", avslöjade brevisen medan vi kånkade lådan mot min port.
Jag lovade honom att inte skvallra, och gick sedan upp och skrev det här inlägget. Hoppsan, så gick det med det löftet.

Brevbäraren visade en stor rutin av att bära in stora paket i trapphus och hissar och även genom lägenhetsdörrar. Det var tydligt att han hade gjort det här tusen gånger för. Ungefär lika många gånger hade han säkert hört skämtet om att man förmodligen inte behöver gå på gym när man jobbar med paketleverans, men jag drog det i alla fall.
När hela paketet kommit en centimeter innanför min lägenhetströskel sa budet hastigt hej då och gick.

Och nu står det där, det ofantliga, orubbliga monstret i min farstu. Som tur är har Tora lovat att komma och hjälpa mig med uppackandet i morgon, och för säkerhets skull ska hon ta med sig sina föräldrar också.

Banjo-Herrens Schlagerkalender - Lucka 9

Nytt försök idag.
Kan det vara att jag nämnde H.E.A.T-trummisens underdimensionerade och överexponerade könsorgan som gjorde att inlägget automatiskt föll bort igår? I så fall lär ju det här gå samma väg så jag kan skriva precis vad jag vill.
Han är inte rädd av sig, den där Crash. Tyvärr vinner han röster till det dussinaktiga sömnpillret till hårdrockslåt han och hans övervintrade polare framför. Det var faktiskt det opersonligaste och mest lättglömda skräp jag hört på flera år i festivalen. T o m Laila Adeles "Don't try to stop me" fastnade lättare. Jag kan för mitt liv inte komma ihåg en enda takt av H.E.A.T:s låt. Då är det ingen bra hit.

A åndra sidan är de två låtar från lördagens ganska trista schlagersoppa som haft mest separationsångest med min hjärna inte några höjdarbitar de heller. Markoolios parodi snurrar på repeat, och avlöses emellanåt av Amy Diamond. Det senare fallet är förlåtligt, eftersom hon sjöng samma sak en miljard gånger. Måste låtar som heter "It's my life" vara tjatiga? Jag tänker först och främst på¨Dr Alban.
Har egentligen någon tänkt på Dr Alban de senaste åren? Var blev han av? Comeback i Melodifestivalen som joker 2010 kanske?

En som säkerligen snart gör comeback i Melodifestivalen finner vi i lucka 9. Året är 2005 och hon blev sist i finalen, hon fick dock revansch på försäljningslistorna senare. På 28:e plats på Banjo-toppen:

Lucka nr 9

Har hon virkat den där toppen själv, tro?

Hoppsan!

Vad nu då? Vart tog lucka 9 vägen i går?
Jag har ett klart och tydligt minne av att jag skrev inlägget och publicerade det....
Men blogg.se har varit minst sagt värdo på senaste tiden, allt går långsamt och anslutningar avbryts p g a time-out både nu och då.
Då blir det dubbellucka i kväll istället. Dubbelt så kul.

Banjo-Herrens Schlagerkalender - Lucka 8

Det satt en tomte i Tv i går morse och berättade att juryerna i schlager-SM får några direktiv hur de ska tänka när de gör sina val bland låtarna. Både han och jag tyckte inte att det var särskilt upprörande. Att SVT uppmanar sina jurygrupper att tänka med ett internationellt perspektiv m m är fullständigt normalt och kan även ses som riktigt goda råd. Det är ju ändå en internationell tävling som är slutmålet.

Dessa helt naturliga uttalanden får Aftonbladets schlagerzeloter till att grabben i soffan rasar över att Christer Björkman detaljstyr juryerna. Och nu är det en ännu värre tokdåre som polisanmält Christer Björkman för "juryfusk".
Juryfusk. Där har ni en kommande klassiker.

Nej, jag stänger av de kanalerna och koncentrerar mig på låtarna istället. Jag upptäckte till min stora förvåning att jag redan gick och gnolade på "Hope and glory" i morse, så jag kanske har fel ändå, kanske är den ett riktigt klistermärke. Dessutom tisslas det om att scenshowen ska vara exceptionell. Äntligen lördag igen.

Denna gång ska spektaklet avnjutas av idel schlagerdiggare, inget störande parallellsällskapsspelande. God mat, gott sällskap, gott vin och god underhållning. Och i startfältet ingen enda stor favorit som bara MÅSTE gå vidare. Ingen anledning till nervositet.

Och det där var ju en osökt övergång till lucka 8, där en högklassig låt körde i diket p g a en övernervös flicka i en underskön klänning. 29:e plats blir det i min värld.

Lucka nr 8

Den här låten hade behövt lite mer fuldans.

Net on Net

Har ni sett Net on Nets reklam?

Här är den i alla fall.

Nu har jag varit där, och jag kan intyga att de överdriver bara lite grann i filmen.
Jag startade från T-Centralen och åkte ut till Fittja. Där skulle jag ta en buss, vilket jag också gjorde. Jag steg av bussen precis framför ett stort hus med östra Sveriges största neonskylt på. Skylten sa "Net on Net Lagershop".
Det var bara ett problem.
Det fanns ingen entré.
Vad skulle jag göra? Plötsligt fick jag syn på en kille som verkade veta vart han skulle. Jag bestämde mig att följa efter. Så här i efterhand så inser jag ju att med tanke på det ruffiga industriområdet så hade han lika gärna kunnat vara på väg mot en uppgörelse i undre världen, men jag hade tur,
Killen smet runt hörnet och in genom en dörr som knappt syntes med blotta ögat. Jag slank efter. Innanför dörren låg en hall som såg helt övergiven ut. Inga pedagogiska pilar som visade vägen eller någonting. Längst bort såg jag hur min föregångare äntrade en rulltrappa. Jag äntrade efter.
Jag passerade plötsligt en frisörsalong. Vem kommer på att öppna frisörsalong i ett näst intill övergivet hus i ett industriområde?
Och så till slut så uppenbarade sig Net on Net Lagershop!
Och det var verkligen en Lagershop. När man väl kommit in så fick man gå längre än jag någonsin gått på IKEA, mellan oändliga lagerhyllor som endast sporadiskt belamrades med varor. Det var nästan lite öststatskänsla över alltihop. Det kändes urplockat. Inga expediter syntes till någonstans.

Mitt mål var TV-avdelningen. Väl framme hittade jag vad jag var ute efter. Jag hade studerat deras hemsida i förväg och bestämt mig för en Samsung-modell. Anledningen till att jag tagit mig ut till själva lagershopen var att jag dels hoppades kunna få se TV:n i verkligheten, dels att det kanske gick lite snabbare med leveransen. Jag äger ju ingen bil, så jag var i behov av frakthjälp. Det fanns ingen uppackad TV att titta på, och inte heller här några expediter att rådfråga. Jag vandrade snällt vidare.

Efter en låååång promenad kom jag fram till vad som verkade vara en informationsdisk. Där stod det en kille i Net on Net-uniform och halvöppen mun. Han var lite lik Darin, faktiskt. Jag gick fram till honom.
"Hejsan, jag skulle vilja köpa en TV!"
"Jaha", sa han och såg oförstående ut (och blev på så vis ännu mer lik Darin).
Undrar vem som höll i hans säljarkurs, tänkte jag.
"Ja, jag har spanat in en modell som jag hade hoppats på att kunna titta närmare på om jag åkte ut hit, men så verkar det inte fungera på en Lagershop", fortsatte jag.
"Nä, inte riktigt!" svarade Darin.
"Nå, hur fungerar det då? Jag skulle behöva hjälp med frakten eftersom jag inte har bil."
"Vi har lånesläp!" sa Darin och sken upp.
"Det var ju roligt att höra", medgav jag, "men det hjälper tyvärr inte eftersom jag som sagt inte har någon bil."
"Det lättaste är att beställa via internet!" föreslår Darin och pekade på en av många datorterminaler som stod bredvid honom med Net on Nets hemsida uppe.
"Jaha", sa jag glatt och gick bort till en av dem.
"Fast det är bäst att man gör det hemifrån, eftersom de här terminalerna är låsta till Net on Nets sidor!" fortsatte Darin.
"Med andra ord är det helt meningslöst att besöka denna affär om man inte har bil?" summerade jag.
"Ja, faktiskt!" sa Darin och fyrade av ett ack så försenat säljleende.

Efter en långpromenad för att ta mig ut ur affären, en till för att komma ut ur huset (under vilken jag faktiskt gick vilse en liten stund), en lång väntan på att den där bussen skulle komma förbi  nästa gång samt en smärre resa med två byten så kom jag hem, satte mig vid datorn och gick på Net on Net på riktigt.
Det tog trettio sekunder, sedan var allt klart.

Banjo-Herrens Schlagerkalender - Lucka 7

Ni har väl inte missat att man nu kan tjuvlyssna på morgondagens bidrag?

Stackars Mums-Mums Zemmelröv har blivit så hårt hajpad inför festivalen så det var ju extra intressant att kolla in hans minutlånga klipp. Och jag kan bara utbrista i: Jaha?
När jag hörde Hero första gången förra året insåg jag direkt att den skulle vinna. Inga sådana känslor infann sig när Måns röst flödade ut ur min dator.
Men vem vet, jag kanske drabbats av en överdos? Jag tyckte faktiskt inte någon av morgondagens låtar vad imponerande bra. Däremot tycker jag att SVT borde se över vem som väljer artistbilderna på uppspelningssidan. Förra veckan blev Marie Sernerholt förfulad, den här gången är det Susie som drabbas. Och varför skickades aldrig Amy Diamond till tandregleraren? Gick alla pengarna åt till turnébussen eller?

En som inte heller har världens vackraste tandrad finner vi uthoppandes ur lucka 7. Den här gången behöver vi verkligen inte gå långt bak i tiden för att finna denna skräll som sjöng på ärans och hjältarnas språk. 30:e plats är hon väl värd.

Lucka 7 

En vild gissning om utgången i morgon: Mums-Mums går vidare trots allt, i sällskap med Jennifer Brown.

Presenter

Tora fyllde 2 år i veckan, så därför ställdes man inför det eviga problemet med presenter.
Banjo-Modern gled in från vänster och knep det uppenbara alternativet; bilderbok.
Duplo-Lego hade Ben-Slirren redan tjingat.
Kläder vågar jag mig inte på.
Dessutom ville jag inte upprepa mig, till hennes första jul fick hon ett kramdjur, och till ettårsdagen en pekbok och till jul nu senast en leksaksservis. Jag behövde nya idéer.

Vad tyckte jag själv var kul i tvåårsåldern?
När jag var liten så fanns det något som var mina absoluta favoritleksaker. Dom kallades knaskatter, eller rätt och slätt knasisar. Det var mjukdjur i frotté som föreställde katter, men med mänskliga kroppar. En liten egenhet som jag inte fäste så mycket vikt vid var att deras broderade ögon alltid var slutna. Jag hade en hel skock sådana där katter, som mest 18 stycken. Och jag döpte dem till fantasifulla namn som Rolf. Och Bengt. Och Ove. De hade olika färger och alla var killar utom den enda rosa, som hette Cecilia. De flesta blev helt sönderälskade, men några av dem finns fortfarande i behåll hemma hos Banjo-Fadern och Banjo-Modern, och nu i julas kände jag att det var dags att presentera dem för Tora. Jag var helt övertygad om att hon också skulle ta dem till sitt hjärta.
När Tora fick se Ove, så pekade hon på hans ögon och sa:
"Tött."
Sedan sa hon:
"Konstig. Bort."
Och så kastade hon honom all världens väg, helt ignorerande det farbrorshjärta som låg i spillror över vardagsrumsgolvet.
Så det var kanske inte någon bra idé att gå efter egna referenser vid valet av present.

Jag passade på att fråga kvinnan jag vaknade upp bredvid i söndags morse om hon kunde komma med något bra förslag, och hon föreslog nästan omedelbart modellera! Jag var skeptisk, det var dömt till att bli höga tvättnotor.
Men så tänkte jag att sådan är ju den jobbige svågerns roll i en barnfamilj, att komma med de där inte så genomtänkta presenterna som driver föräldrarna till vansinne. Så modellera blev det.
När Tora öppnade sitt paket och fick se burkarna med lera så sa hon: "Så fint!" Och med det får hon anses vara förlåten för knasisincidenten.

Nej, då är det betydligt lättare att köpa presenter till sig själv! Idag gav jag mig exempelvis en 50 tums platt-TV, och jag är så tacksam så!

Banjo-Herrens Schlagerkalender - Lucka 6

Jag har två stycken klockrena schlager-"Jag mötte Lassie".
Och båda två är hyperaktuella just nu! Faktum är att en av dem inte varit en schlager-Lassie förrän nu...
Först och främst så har jag sålt glass till Lili och Susies hundar!
Under sent 80-tal jobbade jag i en välrennomerad glasskiosk i Åhus (var annars?) som hette Tre Toppar. Den låg inte många stenkast från Åhusparken som då för tiden var en av södra Sveriges största popscener med rikskända artister uppträdande varje lördag under hela våren och sommaren. På söndagen hände det ofta att artisterna varvade ner med en välrennomerad glass. För de som inte känner till det så var Tre Toppar ett dotterbolag till avsomnade Åhus Glass AB och sålde deras kulglass i strut, bägare och ibland t o m i skål med en kluven banan till. Vår värstingstrut var Dunderstrut som bestod av åtta jättekulor glass.

Och så en söndagförmiddag stod Lili och Susie i min glasskö. Och jag som var så kändiskåt! Jag tajmade och maskade och passade in så att just jag skulle bli den som skulle få expediera det famösa sällskapet. Och det lyckades!
"Vad får det lov att vara?" frågade jag Lili, eftersom hon var klart snyggast.
"Jag skulle vilja ha en sån där Dunderstrut!" sa Lili frejdigt.
"Ja, jag med!" fyllde Susie i.
Smått imponerad över deras glasskapacitet frågade jag vilka smaker de ville ha.
"Ska jag rabbla upp alla på en gång?" frågade Lili. "Klarar du av att komma ihåg dem?"
"Prova mig!" sa jag om inte världsvant så i alla fall glassvant.
Nu var det deras tur att se imponerade ut. Hade jag halva inne? Tände dom på minnesmästare?
Dom provade mig, och jag misslyckades naturligtvis kapitalt.
De fick sina glassar, gick bort till sin pickup, släppte ut en hel kennel med vovvar och stjälpte upp glassarna i deras matskålar.
Men Ankie Bagger åt upp sin glass själv.

Min andra schlager-Lassie består i att jag en gång gått på strippklubb med Jennifer Browns morbror. Men den historien besparar jag ömtåliga läsaröron.

På tal om strippklubb så var det många moraltanter som hävdade att det var som att skåda in i en sådans lugubra miljöer när denna dam äntrade scenen i delfinalen 2006. En av schlagerhistoriens värsta klädfelsatsningar platsar fint i Schlagerkalenderns sjätte lucka. Min personliga 31:a genom tiderna.

Lucka nr 6

Lucka nr 6, förresten. Det var ju en sån där oavsiktlig lustighet.....


Banjo-Herren överkörd

Ordföranden tidigare känd som Kolossala Sussie samlade sitt hov för ett årsmöte. Hon har minskat 27 centimeter i midjan, 9 centimeter om låren och 7 om armarna. Men lugna, jag mätte inte själv, hon var vänlig nog att berätta.

Jag hade ett enda mål med årsmötet. Jag skulle avgå. När Sussie frågade om vi ställde upp för omval så skulle jag karismatiskt ställa mig upp och säga med min bästa MER-reklamröst: "NEJ!"
På årsmötet är det obligatorisk närvaro för styrelsen. Dessutom bjuds naturligtvis alla hyresgästföreningsmedlemmar i området in. Styrelsen består av åtta personer.
Totalt antal mötesdeltagare var sju. Den förenliga sammanhållningen i grannskapet är lite sådär.

Jag satt på helspänn, väntande på mitt stick. Det kom aldrig. När vi kom till punkten om styrelsen för 2009 så sa Ordföranden tidigare känd som Kolossala Sussie att vi var åtta personer i styrelsen och att vi tänkte utöka styrelsen med två personer som visat sig intresserade (varav endast en av dem behagat masa sig till själva mötet) så då skulle vi alltså vara tio under 2009. Jag såg smått förskräckt ut och skulle just protestera när fru Björck hann före.
Hon sa att hon hellre ville se Glamour än vara i styrelsen, men det tog inte O.t.k.s. Kolossala Sussie för giltig anledning. Fru Björck fick snällt sitta kvar på förtroendepost, trots Glamour. Hon muttrade nåt om att hon nu var tvungen och sitta uppe för att se reprisen, men fogade sig.
Så blev det dags för omval av styrelsen. O.t.k.s. Kolossala Sussie proklamerade att det var lika bra att välja om alla på två år direkt när vi ändå höll på. Fru Björck opponerade sig igen, om två år kanske Glamour var slut, men det var för döva öron.

Sedan undrade ordföranden för hela kommunens hyresgästförening, som också var där, om någon av oss var intresserade att kandidera för hans styrelsegrupp. Sussie såg sugen ut, men bestämde för oss allihop:
"Nej, vi är ju rätt nya i gemet. Kanske senare när vi fått mer kött på benen."
"Eller som i ditt fall; mindre", flikade jag in.

Inte ens det fungerade. Jag sitter fortfarande kvar.


Banjo-Herrens Schlagerkalender - Lucka 5

Idag slogs ett bottenrekord i vinklad rubriksättning på aftonbladet.se. Plötsligt basunerade de ut med jättetjocka versaler: "MEDE KAN ERSÄTTAS". Anledningen till att de skrev så visade sig vara att ett spelbolag har öppnat ett spel på vem som eventuellt skulle ersätta Petra Mede som programledare, om hennes rikskända rygg skulle krakelera....
Samma kille hade förmodligen som förslag till vädersidan "DET KAN REGNA", samt till nöjessidan "BJÖRN GUSTAFSSON ROLIG - ENLIGT VISSA". Tydligen trodde han att man kan rycka vad som helst ur sitt sammanhang, så länge det inte är uppenbart ljug.

Turligt nog insåg den siste som hade sitt samvete kvar på Aftonbladet att det där var att ta i, så rubriken försvann illa kvickt. Förhoppningsvis så sitter ljushuvudet som kom på den och funderar på en klatschig rubrik till sitt cv.

Dessutom meddelar samma seriösa tidning att Petras bild används på en porrsajt. Det vill jag minnas att Kristian Luuks bild också gjorde när han var ny programledare för två år sedan. Konstigt nog användes inte ordet "porrchock" en enda gång i denna toppnyhetsrapportering.

På tal om bottenrekord så gör vi en riktig djupdykning i schlagerhistorien för att hitta dagens lucka. 1986 deltog vad jag själv anser vara den kultigaste av alla kultiga kultlåtar som någonsin deltagit i detta spektakel. Ingen mer presentation nödvändig! På 32:a plats:

Lucka nr 5

Oj då....det där blev väl bara halvrätt....så här ska det vara.

Lucka nr 5

Banjo-Herrens Schlagerkalender - Lucka 4

Ni har väl provat att göra Expressens schlagertexttest?
Ni kan börja här.
Inte helt överraskande klarade jag alla rätt. I slutet av testet redovisas svaren och hur stor del av de svarande som svarade på varje alternativ. Och sedan, längst ner under denna redovisning står följande text:

"Omröstningen är ämnad att ge en bild av vad läsarna på Expressen.se tycker. Resultatet behöver inte vara representativt för alla och bör tolkas med viss försiktighet."

Det tycker jag är ett råd som alla bör ta till sig. Man ska absolut inte dra för höga växlar på att 24% inte känner till att Christer Björkman sjöng om en flicka "som han går till ibland". Och gå för allt i världen inte iväg och tatuera en dödskalle på höger häl bara för att ingen alls tror att Lena Ph sjöng "jag kan den här stan" istället för "jag börjar bli van" i "Det gör ont". Nej, iaktta viss försiktighet! Världen är inte ond för det.

Nej, lugna ner er nu. Och då kan det passa bra att titta in i lucka 4. Mycket lugnare än så här har det sällan gått till på en schlagerscen. Och det tog ett par lyssningar innan jag föll pladask för den här duetten från 2007. Men pladask föll jag till slut och där ligger jag kvar, iakttagande all försiktighet jag kan uppamma för en 33:e plats på min egen topplista.

Lucka nr 4

Tack och godnatt!

Skenet bedrar

Hon var verkligen sockersöt.
Den lilla kinesiska flickan som steg på tunnelbanan med sin några år äldre syster vid Hornstull kan väl ha varit sex-sju år gammal, sken som solen och var helt klädd i rosa. Rosa luva, rosa halsduk, rosa jacka. Hon tittade på sin syster och log. Hon tittade på en sur gubbe och log. Hon tittade på en sur gubbe till och log. Den sura gubben log tillbaka. Det var jag.
Mitt i leendet öppnade hon munnen.
"Heil Hitler!"

Och så oroar sig Ben-Slirren för ett enstaka "helvete".

Klassisk Banjo

Kungshallen hade just serverat mig Pasta Pescatore till lunch. Mätt och glad gick jag genom staden tillbaka till jobbet. När jag svängde upp på Wallingatan fick jag en överraskning. Lite längre bort på trottoaren kom Jocke gående!
Jocke, som heter så även i verkligheten, eftersom det var i den jag befann mig, var djupt inbegripen i ett mobiltelefonsamtal och det var ju inget konstigt med det. Det märkvärdiga var att jag inte sett honom på tre år och att han egentligen bor i Bryssel.

Jocke var en av killarna som såg till att jag över huvud taget flyttade till Bryssel. Han var gammal kompis med herr Padda och dessutom delägare i företaget som startat banken jag jobbade för. Till skillnad från herr Padda så skildes Jocke från oss andra som vänner. Vi umgicks flitigt under alla fyra åren, alltså även efter att hela banken ruttnat. Efter att jag flyttade tillbaka till Stockholm tappade jag kontakten med honom och de andra från den tiden. Det är något som jag beklagar, dom var inte riktigt kloka, men vem är jag att kritisera någon annan för det?

Jag hade sett Jocke, han hade fått syn på mig. Han såg glatt överraskad ut och nickade till hälsning, men pratade vidare i mobiltelefonen. Han stannade inte upp.
Och jag märkte till min förvåning att jag inte stannade upp heller.

Och så blev det att två gamla vänner, som inte setts eller talat med varandra på tre år, bara passerade varandra med en artig nick. Är det konstigt att människor glider isär när man låter sådant få förekomma?


Banjo-Herrens Schlagerkalender - Lucka 3

Efter en titt i lugn och ro på delfinal 1 utan påverkan från varken sällskapsspelare eller pilsner kan jag ha större förståelse för det som chockerade mest i lördags. Marie Serneholt sjöng inte alltför vackert och då kan man åma sig hur mycket man vill utan att bli bättre än sexa. Synd på en bra låt. Det var också hennes tjocka olycka att hon hamnade i samma heat som formtoppade Alcazar, de två låtarna slogs om samma röstare.

Dagens Banjo-raseri (nej, naturligtvis rasar jag inte på riktigt, jag är bara lite milt irriterad, men man kan inte låta bli att påverkas av kvällstidningsvokabulären i dagar som dessa) riktar sig mot alla dessa som gormar över att det nya röstningssystemet endast är till för att suga ut pengar ur tittarna.  Och då menar de jämfört med exempelvis i fjol. Låt oss betänka ett par saker.

I fjol nollställdes räkneverket efter att de fem populäraste bidragen sållats fram. Sedan fick kreti och pleti rösta igen, om de hade något intresse av att ha inverkan på slutresultatet. I år nollställs INTE räkneverket efter att de fem populäraste bidragen sållats fram. Både kretis och pletis röster finns kvar fram till duellerna. SEDAN nollställs räkneverket inför duellerna och kreti och pleti får ringa in igen för att påverka slutresultatet. Jag ser ingen som helst skillnad i de båda olika systemens pengagirighet.
Och vad är det egentligen för fel med att vilja samla ihop så mycket pengar som möjligt till Radiohjälpen?
Dessutom är det inte SVT som bestämmer om just du ska tillhöra kreti och pleti.

Ändå sågar "stora delar av schlagereliten", d v s fem personer av några hundra, konceptet i dagens Aftonbladet. Det är fin, opopulistisk, ovinklad, seriös journalistik det.

Men en sak är säker, annat var det förr. Exempelvis är den rytmiske gentlemannen i schlagerkalenderns lucka 3 från förr, men inte förrare än 2002. Det var stor synd och skam att han inte vann det året, jag är säker på att han hade haft en god chans i ESC, då hans bidrag låg rätt i tiden efter Estlands och Lettlands rytmiska vinnare åren före. På min lista blir han 34:a.

Lucka nr 3

Och se, vilka celebra doa-killar han har! Där fick t o m jag en överraskning! :)

Två årsmöten

Jag har varit lite dålig på att leva efter god föresats nr 2 på sistone. Men stora A4-lappar utan kuvert har jag i alla fall för vana att läsa. De brukar vara antingen från hyresvärden eller från Kolossala Sussie, och båda dessa är ju betydelsefulla instanser.
I fredags kväll hade en sådan lapp dumpit ner på min hallmatta. Den här gången var den från Botkyrkabyggen och rubriken var mycket förbryllande.

Jag kommer på 2 årsmöte!

Jag rådbråkade hjärnan. Det är ju faktiskt dags för årsmöte i lokala Hyresgästföreningen på onsdag. Var det så att min bovärd, som var undertecknare av detta dokument, på detta sätt proklamerade att hon behagade närvara. Men vilket var i så fall det andra årsmötet hon hade tänkt komma till? Någon annan hyresgästföreningsavdelnings årsmöte?  Var det kanske en dragningslista över vilka föreningar som vunnit Botkyrkabyggens årliga bovärdlotteri där vinsten var närvaro av densamma på årsmötet? Ja, så var det nog, tänkte jag och fortsatte läsa.

Det är populärt att försöka lista ut vad det är man ska läsa först, sedan läsa. Näst intill en folkrörelse. Det märkte jag när jag satt på kundtjänst. Flera gånger ringde folk med den analytiska frågan: "Jag har fått brev från er. Vad står det i det?" Då har man gått lite för långt i sitt hobbyutövande.

Jag hade fel. Det visade sig att det inte rörde sig om två olika årsmöten. Det hade man kunnat räkna ut med tanke på den felaktiga pluralformen av "möte". Det var fråga om ett tvåårsmöte! Vartannat år hälsar bovärden på i min lägenhet och ser om allt tekniskt står rätt till. Lappen rekommenderade mig att närvara personligen när besöket skulle äga rum, så att jag fick tillfälle att prata med henne om lägenhetens ditt och datt. Jag såg genast en möjlighet att framföra mina synpunkter på den rikliga glödlampeåtgången och spisens saktfärdighet. Som vanligt så visar det sig att om man bara väntar tillräckligt länge så kommer berget till Muhammed. Flera av mina grannar heter dessutom Muhammed.
Men så kom den inte helt oväntade twisten i meddelandet: "Jag kommer att besöka dig måndagen 9/2 mellan 13.00-15.00."
Jodå, jag började naturligtvis gnola på "när vi möttes mellan Dover-Calais...."
Men det var inte den bristfälliga grammatiken och syntaxen som var mest upprörande.

Botkyrkabyggen tycker alltså att det är skälig tid i förväg att annonsera ett sånt här måndagsmöte på fredag eftermiddag. Vad tror de att deras hyresgäster är för ena egentligen? Eftersom man inte får vara arbetslös om man ska få skriva kontrakt så är det ju väldigt egendomligt att de förutsätter att man sitter hemma och dräller på en måndageftermiddag.

Brevet fortsatte: "Lämna ett meddelande eller ring mig om du vill boka om tiden." Sedan anger hon sitt jobbtelefonnummer och sin jobbmailadress.
En timme efter att bovärden har varit och delat ut detta papper stänger hon butiken och går hem för helgen, lämnandes sin jobbtelefon och jobbmail bakom sig på kontoret.

Om man var konspiratoriskt lagd skulle man ju misstänka att Botkyrkabyggens bovärdar inte är så sugna på att alls möta sina hyresgäster. Men så kan det väl inte vara?

Banjo-Herrens Schlagerkalender - Lucka 2

Min parentetiska önskan i slutet av gårdagens inlägg infriades med råge. Shirley Clamp blev sist! Stackars tös. Rätt åt henne. En riktig skitlåt.

Själv blev det en lite stökig tillställning med blandade schlagerfanatiker och schlagervägrare, där de sistnämnda försökte spela spel, medan vi försökte överrösta dem så gott det gick. Mycket av mellansnacket och speciellt Petra Medes insats gick mig förbi. Jag ska slå mig ner framför SVT24 i kväll kl 19:40 och titta  igen. Det lilla jag uppfattade av henne gillade jag dock, mycket mer än jag anat. Hennes ett-andetags-utrop: "Men ge inte upp, ni andra, det finns alltid nya chanser för alla....utom för mig för jag fyller snart 40 och då är livet slut!" var fullkomligt lysande. Ser fram emot en koncentrerad tittning i afton.

Men allvarligt, svenska folk, hur svårt ska det egentligen vara att förstå de "nya" reglerna? Och hur orkar ni egentligen gå in på kvällstidningarnas hemsidor och skriva patetiskt klyschiga inlägg om att det bara är era pengar SVT vill åt, och att nu tänker ni inte titta mer och det var bättre förr när det bara var en final.... Lever ni verkligen i den villfarelsen att dessa åsikter på något sätt är unika? (Vad är det här för ett konstigt hus jag sitter i? Det är ju helt genomskinligt! Undrar vad som händer om jag tar den här stenen och kastar lite med den?)

Men visst såg det ut som om Carolina af Ugglas stod och knackade på damtoadörren och ropade:" Snälla, snälla , snälla....är du inte klar snart därinne?"

Över till lucköppningen.
På 35:e plats finner vi ännu en dam som även med i år. 2007 gjorde hon debut. Hon var grön på både det ena och andra sättet, som ni ser av klippet. Ett perfekt exempel på hur ett soppigt framträdande kan förstöra en riktigt bra låt. CD-versionen spelades flititgt på radio långt efter Mello, men hon kom bara 7:a i sin delfinal.

Lucka nr 2

Slut för idag, tack för idag.

Banjo-Herrens Schlagerkalender - Lucka 1

Idag börjar den för alla.
Melodifestivalcirkusen. Om fem veckor är det final och tidningarna kommer fyllas av orden "storbråk", "troschock", "fuskljug" och "glädjefnatt", allt följt av ett tankstreck eller möjligtvis orden "i natt".

Schlagernörden Banjo-Herren vill inte vara sämre. Under trettiosex inlägg ska jag här presentera mina 36 favoriter på schlagerhimlen genom tiderna. När jag tittar igenom listan blir det faktiskt en mycket stark koncentration till 2000-talet, men å andra sidan så har det ju kommit flest låtar då också. Dessutom var 90-talet ruskigt blekt.

Hur har framröstningen gått till då? Naturligtvis är en för vanliga dödliga hälsofarlig dos nördighet inblandat. Jag har helt enkelt kört en alla-mot-alla.
Nej, jag ljög. Det var cupsystem.

Jag har naturligtvis endast utgått från min egen smak, vilken är omvittnat dålig. Dessutom har jag i första hand sett till CD-inspelningen av låten, hade jag även bedömt framförandet, tillfälligt dåliga röster och tuppar i halsen så hade några på listan blivit diskade för längesedan. Och dessutom ska tilläggas att det är inte alltid hög kvalitet som gör ett bra schlagerbidrag.

Sådärja, nu får det vara nog med friskrivningar. Jag måste ila iväg och förbereda mig inför kvällens sändning med lite spökboll i en uppsaliensisk gymnastiksal. Bättre uppvärmning kan jag inte tänka mig.

Vad hittar vi då på 36:e plats? Vi får gå ett par år tillbaka i tiden till 2004, till en ljusblå klänning och en av schlagerhistoriens största röstenergiurladdningar. Jag ryser varje gång jag ser det här. En av Ben-Slirrans favoriter.

Lucka nr 1

(Och förhoppningsvis går det inte lika bra idag för den här damen.)


Trailer

I morgon startar Banjo-Herrens Schlagerkalender!
Varje dag fram till Melodifestivalens final kommer jag att presentera en av mina 36 schlagerfavoriter, i den ordning de favoriseras.

(Vad tusan, har han suttit och rangordnat dem allihop!? utbrister vän av ordning. Ja, vän av ordning, det har han. Men bara lite.)

Missa inte detta. Om ni inte absolut nödvändigt vill, förstås.

09-02-06

föddes min farmor.
Hon skulle fyllt hundra år idag, och egentligen tänkte jag skriva mycket mer om det, men jag kan inte hitta de rätta orden. Det som jag tänker mest på just nu är om någon litet flickabarn idag har fått ta över hennes gamla personnummer?

Dessutom kom jag på mig i veckan med att inse att jag nästan glömt vad hon egentligen hette. Vi och människorna runt oss kallade henne ju aldrig något annat än Farmor. Det tog alldeles för många sekunder att komma på att hon faktiskt hette Gunborg. Ett av de tyngsta namnen som kommits på i världshistorien utanför Tyskland. Man muckar inte med en Gunborg.

Hon blev 88 år gammal. Och hon dog till tonerna av Mikael Wiehes "Flickan och kråkan". Därav gårdagens association.

En vetenskaplig studie

Den genomsnittlige mannen tänker på sex en gång var tjugonde minut, säger vetenskapliga studier. Jag har alltid undrat hur det där går till. Har man studerat genomsnittliga män i deras naturliga miljö utan att avslöja det för dem och sedan observerat om de får den där glimten i ögat? För om de visste att de var med i en undersökning som skulle mäta snusktankefrekvensen så skulle de ju naturligtvis tänka på sex hela tiden. Det hade åtminstone jag gjort.

Ända sedan jag outade mig som kompulsiv gnolare så har jag funderat på hur många låtar jag avverkar på en arbetsdag. Och vilka? Idag gjorde jag slag i saken och inledde ett vetenskapligt experiment. Med en tom sida uppslagen på kollegieblocket skred jag till verket med dagens värv. Var gång jag insåg att jag satt och hummade på en sång så skrev jag ner tidpunkt och vilken sång det var.

Och härmed är det dags för vetenskaplig rapport. Välkommen in i Banjo-Herrens hjärna. Detta är soundtracket till mitt liv, 5/2 2009.

Studien börjar vid 10:00. Villkoren är enkla. Sångerna måste dyka upp helt utan yttre musikaliska impulser. Melodier som spelas på exempelvis iPod räknas inte. Inte heller att sjunga med om någon annan i närmiljön skulle brista ut i sång.

1) Klockan 10:12 (det tog ovanligt lång tid ska medges) kommer jag på mig med att ha kommit till andra refrängen på Erasures "It doesn't have to be". Anledning okänd. En ganska slätstruken låt som jag varken älskar eller irriterar mig på. De två stora huvudanledningarna till gnolande är annars stark kärlek eller stor aversion.

Jag märker att jag efter att ha skrivit upp låten på listan har den permanent i huvudet för resten av dagen och den mixas naturligt med senarekommande bidrag.

2) 10:25 halkar jag in på musikalspåret. "On the streets where you live" skapar en intressant mix med Erasure.

3) 10:41 masar jag mig ner i kända hjulspår. 1983 blev Ritz fyra i svenska Melodifestivalen med "Marionett". Av någon anledning snurrar min tombolahjärna fram denna klistriga barnschlager.

4) 10:43 går min schlagerhjärna utomlands. 1977 gjorde österrikiska Schmetterlinge skandal med en antikommersiell satir som hette "Boom Boom Boomerang". Nu gör de succé i min hjärnbark. Tur att jag inte efterapar deras fuldans också. Fortfarande ingen riktigt bra anledning till låtvalet.

5) 11:15 inträffar ett gränsfall. Kan en bild på en internetsida av Shirley Clamp anses som yttre musikalisk inverkan? Jag låter det passera, eftersom det är den minst kända av Shirleys schlagerlåtar, "Mr Memory" som börjar flöda försiktigt över mina läppar.

6) Jag säger bara en enerverande sak. 11:42: "Ploink-ploink-ba-da-ba-dam-dam, ploink-ploink-ba-da-ba-dam-dam". Får räknas som en sång.

Lunchpaus med iPod. Inte en enda av de låtar jag lyssnar på under lunchen kommer att dyka upp under eftermiddagens fortsatta studie. Rätt märkligt.

7) 13:12. Dags för obskyra knashits från 80-talet. "Vill du inte ha mina kyssar" är faktiskt skriven av Orup. Inte helt oäven ens med 20 år på nacken.

8) 13:52 börjar det dyka upp ett par dängor i aversionskategorin nämnd ovan. Först denna, och anledningen är enkel. Jag möter helt enkelt VD:n i en korridor och i samma stund som jag berättar detta för kollegorna ploppar de slippriga gutarna upp.

9) 14:00 registrerar jag en Kapitalspar Barn med en liten nyfödd flicka vid namn Amanda som försäkrad, och så är det kört igen.

Fikapaus i 30 minuter.

10) 15:00 stiger temperaturen upp uti kroppen. (Man kan verkligen hitta allt på YouTube!) Fast i min version är det August och Lotta det handlar om, om och om igen i en hel minut, men

11) 15:01 avlöses den mycket oväntat av det här, en låt som jag inte ens ägnat en tanke på under 20 år. (Klippet från Listan är för övrigt helt underbart.)

12) 15:12 inser jag att jag sitter och nynnar på denna Povel-sällsynthet.

13) 15:24 är det dags för Disney.
"
14 och 15) Dagens dubbel inleds 15:27. Den utgörs av den på YouTube icke-existerande "Känner du Lotta", ni vet hon som bor i Fiskaregränd, och den här.
Men här börjar jag själv tycka det är lite kusligt. Jag inser att jag gnolar på två låtar samtidigt. Det är inte naturligt. Med en enorm viljeansträngning slutar jag. Det tar en bra stund innan jag kommer igång igen.

16) 16:14 och jag har nästan börjat misströsta, men äntligen strömmar dagens Galenskapar-nynn upp i huvudet. En riktig GAS-klassiker! Härligt!

17) 16:31 börjar jag så gnola på en av mina stora slagnummer och oftast förekommande hits, "Flickan och kråkan", och kommer som alltid att tänka på min farmor. Mer om detta imorgon.

18) En kvart senare 16:45 tonar den sista sången för dagen ut. För att lugna finkänsliga läsare kan jag försäkra att jag då slutat tänka på farmor för länge sedan.

18 låtar på 7 timmar, minus en och halv timme lunch och fika. Om andra vetenskapliga studier stämmer så betyder det alltså att jag gnolar oftare än jag tänker på sex.
Undrar vad Freud hade sagt om det?


Såsom i helvetet

Detta har hänt: Inte mycket mer än att en person har sweet-talkat Banjo-Herren till att gå med i en kör.

Jag har varit med i en kör och sjungit stämmor förut, men det var bra längesedan nu. Under sent 90-tal studerade jag ytterst framgångslöst i tre års tid på Lunds Tekniska Högskola och varje år hölls det en tävling mellan de olika sektionernas körer. Året innan jag började vann vår sektion, Datasektionen. Året efter att jag slutat vann vi också. De tre åren däremellan kom vi näst sist. Jag vill inte på något vis påvisa ett samband.
Dessutom var jag medlem av Krischansta Nations Spääx (jo, det stavas så) där det också blev tvunget att utbrista i stämuppdelad sång emellanåt. Våra uppsjungningar på spääxet var samtliga med på, även de som inte skulle stå på scen. De gick ut på att hela ensemblen sjöng den fyndiga raden "En lång stor kuk av trä" på högre och högre tonhöjder. Mycket vackert och humoristiskt.

När jag nu följde min kollega Lena i spåren mot vår repetitionslokal så förväntade jag mig inga sådana excesser i juvenilitet. Lena talade oavbrutet om vilket "bra gäng" den här kören var, och att det var "mycket hyss" och jag väntade bara på att hon skulle använda frasen "galna upptåg" också. Faktum var att jag hade gått och varit skeptisk i två veckor. Det hade nämligen visat sig att Lena gick och sa till samtliga manliga anställda på banken att hon hört att de var goda sångare. Jag var den ende som varit högmodig nog att gå på det. Och nu kände jag att det var lite för sent att backa ur.

"Hur många är med i den här kören?" flikade jag in i en av Lenas andningspauser.
"Vi är väl en 30-40 stycken som har sjungit hur länge som helst", höftade Lena till med och fortsatte: "Och där är två killar som varit med sedan Adams tid..."
"Var det förra körledaren?" undrade jag, fullt medveten om vad hon menade. Det är ju ingen idé att förneka sig på väg till ett så bra gäng med hyss i bakfickorna. Som dessutom var så ruggigt samsjungna.
Lena skrattade mycket riktigt. "Nej, men dom här killarna dom är stensäkra! Där är en av dom, förresten."
Vi var framme. Jag hälsade på Lars.

Sakta men säkert droppade övriga körmedlemmar in. Alla kvinnliga deltagare blev överlyckliga när de såg mig och kom fram och hälsade och sa att så roligt att se ett nytt ansikte. Det verkade bara vara jag, Lars och en kille till som skulle utgöra den manliga sektionen. Jag frågade Lars vad han sjöng, och han sa att han var tenor. Jag är rätt säker på att jag är bas. Mitt hopp sattes till den andra killen, det skulle kännas oerhört kymigt att sjunga stämman alldeles själv på första repet. Jag gick bort till den andre killen, som inte kommit fram och hälsat, för att fråga honom vad han sjöng för stämma.
Och på så vis träffade jag butchflatan Sofia.
Som dessutom var förstasopran.

Snacka om att den här kören behövde mansröster! Det fanns en bas till, men han var tyvärr förhindrad att komma denna kväll.

Sen fortlöpte kvällen under ett konstant obehag, stigande pinsamhetskänsla och prestationsångest. Inte sedan Boda Borg har jag känt mig så otillräcklig.
Vad tror ni förresten att en bankkör har för en repertoar? ABBA-låtar. Ja, det är sant, första låten vi övade var "Money, money, money". Sedan var det dags för "Ring ring".
"Och här i mellanspelet mellan refräng och vers", tillkännagav körledaren, "så har basstämman en liten specialare!"
"Jaha..." sa jag med skräck och försökte läsa noterna.
"Du ska sjunga 'Ploink, ploink, ba-da-ba-dam-dam, ploink, ploink, ba-da-ba-dam-dam'!"

Vad f-n har jag gett mig in på? Tacka vet jag resliga manliga könsorgan av organiskt material. Dem kan man lita på.

Språkpolisen granskar

Medelhavsmuséet affischerar i stan och meddelar att de just nu visar världens största Cypernsamling.
Ärligt talat, hur många Cypern finns det?

Det sorgligaste

Den allra klokaste av mina bröder sa en gång för inte alls länge sedan:
"Man måste tillåta sig att vara lite nere ibland."
Så här sitter jag och tillåter mig.

Men när man känner sig som mest värdelös, ensam, gammal och utsiktslös, då kan det vara bra att tänka på att det finns såna som har det mycket värre. Då har jag alltid ett minne jag brukar ta fram ur hjärnbarkens mest beklämmande gömmor.
Det var på McDonalds på Centralen i Stockholm. Jag skulle resa någonstans, kommer inte ihåg vart. Jag hade just slagit mig ner med mitt QP Cheese och Company (med morötter som vanligt) och skulle precis hugga in på transfetterna när jag såg honom.
Han var en sån som bar sitt bohag med sig. Han var orakad och iklädd skitig överrock. Med sin hopsjunkna kropp redan överbelamrad med plastkassar, varav flera var fyllda med tomburkar, hade han nu även lagt en serveringsbricka på sin börda. Och på serveringsbrickan balanserade han en McDonalds-mugg full med kaffe. Uppenbarligen hade han bestämt sig för att lyxa till det med en kopp av stans billigaste riktiga kaffe. (Inte finns det väl billigare kaffehak än Donken?)
Precis när han skulle slå sig ner kom en av plastpåsarna i vägen för färdriktningen och han snubblade till. En liten vippning på brickan och olyckan var ett faktum. Muggen välte och det efterlängtade kaffet (med mjölk till och med!) exploderade ut över bord, stolar, plastkassar och Banjo-Herren, även om den sistnämnde inte träffades av så fasligt mycket.
Utan en min satte den förlorade mannen ner brickan, tittade en stund på förödelsen med döda ögon. Uppgivet vände han utan ett ord på klacken och lämnade McDonalds. Han hade gett upp.

Efter en stund kom en McDonalds-uniformerad person med en mopp och började torka upp förödelsen. Och det ansiktsuttrycket hon presenterade för sina kunder, det är det sorgligaste ansiktsuttryck jag någonsin sett! Att tänka på sådant kan hjälpa till när man sitter och självömkar sig.

(Annars kan man tänka på lilla Toras, snart 2, senaste framsteg inom den kommunikativa utvecklingen.
Ben-Slirran och Tora var på öppna förskolan och Tora lekte med ett leksakståg. Plötsligt råkade tåget spåra ur, varvid Ben-Slirran hör sin änglalika dotter utbrista:
"Helvete! Går inte. Försöka igen."
Det funkar det med, uppmuntringsmässigt.)

RSS 2.0